13 mar 2016

Metrowiec

Kolejne ciasto, które piekę po raz pierwszy. Stopień trudności: bardzo łatwe, mimo, że wydaje się ciut skomplikowane. Ciasto, które bardzo ładnie się prezentuje na stole i jest bardzo smaczne.




Składniki:

  ciasto jasne:
     3/4 szklanki mąki
     2 jajka
     4 łyżki wody

     4 łyżki rozpuszczonego masła
     0,5 szklanki cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    szczypta soli

ciasto ciemne:
    z 3/4 szklanki mąki odjąć jedną łyżkę mąki
   2 jajka
   4 łyżki wody
   4 łyżki rozpuszczonego masła
   0,5 szklanki cukru
   1  łyżeczka proszku do pieczenia
   szczypta soli
   1 łyżka kakao ciemnego

masa budyniowa:
    1,5 szklanki mleka
    1,5 łyżki mąki
    1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 łyżki cukru
    kilka kropelek olejku migdałowego
    120g masła
    1 łyżka cukru pudru

  polewa:
    2 tabliczki gorzkiej czekolady
    2 łyżki masła
    2 łyżki mleka

Przygotowanie:

  Ciasto jasne: oddzielić białka od żółtek. Żółtka utrzeć  z cukrem. Pomału dodawać naprzemiennie wodę i rozpuszczone masło do żółtek i miksować. Gdy składniki połączą się dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać. Ubić pianę ze szczyptą soli. Pianę dodawać łyżkami do ciasta i delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do keksówki (24/10) i piec około 30min w 170C. Wystudzić.
Ciemne ciasto upiec w taki sam sposób jak jasne ciasto.



Masa budyniowa: szklankę mleka zagotować z cukrem. Do pozostałego mleka (zimnego) dodać mąki i dokładnie wymieszać. Do gotującego mleka dodać rozpuszczone maki i mieszać aż powstanie budyń (dość gęsty). Budyń wystudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem i olejkiem migdałowym. Do masy budyniowej (o temperaturze pokojowej) dodawać łyżkami masło. Na wolnych obrotach połączyć masło z budyniem. Nie miksować zbyt długo, ponieważ masa może się zważyć.
Ciasta pokroić na około centymetrowe "kromki". Posmarować pierwszą "kromkę" ciasta masą budyniową i połączyć z drugą "kromką" ciemnego ciasta. Robić tak na przemiennie.



 Pozostałą masą budyniową posmarować metrowca. Metrowca włożyć do lodówki aby nasze "kromki" dobrze się skleiły.
 W tym czasie można zrobić polewę. W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę. Dodać masło i mleko, mieszać aż składniki połączą się. Gdy polewa jest zbyt gęsta dodać jeszcze odrobinę mleka.
Wystudzoną polewą polać metrowca i rozsmarować na całej powierzchni ciasta. Ponownie włożyć do lodówki.



6 komentarzy:

  1. Cudowne ciasto! :) Szkoda, że nie można kosztować przez monitor...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Oczami można kosztować Kasiu haha

      Usuń
  2. znam to ciasto z dzieciństwa, ale sama dotąd nie piekłam nigdy; muszę się kiedyś wreszcie za nie zabrać

    OdpowiedzUsuń
  3. nie ma kakao w przepisie ciemnym ;))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Faktycznie zapomniałam napisać, dziękuje za spostrzegawczość :)

      Usuń