Kurczak w curry z kaszą jaglaną i cukinią


                   Lektura jednej książki a zmiany duże. Dostałam w prezencie od męża książkę 
 Julity Bator "Zamień chemię na jedzenie".  Zainspirowana i pełna bojowego nastawienia w walce z chemią w żywności, postanowiłam stworzyć danie zdrowe, proste i bez żadnych ulepszaczy smaku. 
              Będąc w sklepie na zakupach czy zwracamy uwagę na skład produktów? Ile to się kryje w nich rożnych niespodzianek. Chemii w żywności nie da się zupełnie wyeliminować ale na pewno,  można ją ograniczyć. Kiedy sięgałam po jogurty, płatki śniadaniowe, słodycze, wędliny jakoś nigdy nie przypuszczałam ile to chemii  może się w nich znajdować. Jak bardzo te produkty mogą być przetworzone. Wybierając to co zdrowe, powinniśmy sugerować się prostą zasadą. Kupujemy rzeczy, które mają najprostszy skład. Najlepiej bez utwardzaczy, sztucznych barwników, wzmacniaczy smaku i konserwantów. Jeśli dbamy o swój wygląd, dom, rodzinę, zadbajmy  o to co jemy. Nie potrafię tak jak autorka książki bardzo radykalnie wyeliminować spożywanie chemii ale na pewno będę starała się ją ograniczyć. Książka godna polecenia!



Składniki:

- woreczek kaszy jaglanej
- 1 pierś z kurczaka
- 2 cukinie
- 3 pomidory bez skórki
- pęczek szczypiorku
- sól, pieprz
- po łyżeczce suszonych ziół: bazylii, oregano, curry i ziół prowansalskich
- oliwa z oliwek


Sposób przygotowania:

  1. Cukinię myjemy, obieramy, wydrążamy pestki i kroimy na małe kawałki.
  2. Smażymy na rozgrzanej oliwie aż do miękkości.
  3. Dodajemy pokrojone na małe kawałki pomidory.
  4. Kaszę jaglaną płuczemy naprzemiennie raz w zimnej raz w ciepłej wodzie aby pozbyć się goryczy.
  5. Gotujemy przez około 8 - 10 min. 
  6. Piersi z kurczaka oczyszczamy z błon i kostek. Oprószamy solą, pieprzem i curry.
  7. Chwilkę smażymy z obu stron na złoty kolor. Przekładamy na talerz.
  8. Wszystkie składniki łączymy na patelni. 
  9. Dodajemy zioła, dokładnie mieszamy i chwilę wszystko smażymy.
  10. Na wierzch dodajemy pokrojony szczypiorek. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz