Czy też czasami odczuwacie taką potrzebę, by przyspieszyć przybycie wiosny? Jednym z takich moich prywatnych przyspieszaczy wiosny są kolorowe wiosenne sałatki, jeszcze przed jej oficjalnym (kalendarzowym) nadejściem. Tu ulubioną bazą dla tych sałatek jest komosa ryżowa czyli quinoa. Szybka i prosta w przygotowaniu, a dodatkowo nie zawiera glutenu. Fajnie komponuje się z różnorodnymi warzywami. Taka sałatka świenie syci głód i może okazać się fajnym pomysłem na zabranie ze sobą do pracy jako lunch.
Przygotowanie:
- Wypłukane ziarna komosy ryżowej (quinoa), zalewamy podwóją objętością wody. Doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień. Przykrywamy. Dalej gotujemy pod przykryciem i na łagodnym ogniu przez kolejne 10 – 15 minut. Solimy do smaku.
- Gdy trochę ostygnie dodajemy pomidorki, ogórki kiszone, pietruszkę, oliwki. A czemu by nie i rzodkiewkę?
- Doprawiamy do smaku dodając oliwę z oliwek i sok z cytryny, a także sól i pieprz.
Właściwie można tu dowolnie komponować składniki, coś na zasadzie sałatki na winie, czyli co się nawinie pod rękę. Prosta, smaczna, sycąca, a do tego całkiem fotogeniczna. Prawda?
Pozostaje mi tylko życzyć Wam smacznego.
Pozdrawiam serdecznie
Beata
No i jeszcze z mojego INSTAGRAMU
super przepis coś innego i świetne zdjęcia