Lekkie ciasto kawowe

Puszyste i delikatne 🙂

Składniki

biszkopt:

6 jajek

3/4 szklanki cukru

3/4 szklanki mąki pszennej

1 łyżka mąki ziemniaczanej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka kakao

krem:

2 szklanki mleka

1 budyń waniliowy

2 łyżki cukru kryształy

2 łyżki kawy rozpuszczalnej

2 łyżki żelatyny + 1/2 szklanki mleka

1 duży kubeczek śmietany 30% (330ml)

do nasączenia:

1/2 szklanki mocnej kawy

Sposób przygotowania

Z podanych składników przygotowujemy biszkopt i pieczemy 35 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni na blaszce 35×20 cm. Wystudzony biszkopt przekrawamy na pół.

Żelatynę zalewamy mlekiem, a kiedy napęcznieje rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Budyń przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu (do gotującego mleka dodajemy kawę). Gorący budyń miksujemy z ciepłą żelatyną. Studzimy. Śmietanę miksujemy na puch z dodatkiem cukry pudru i łączymy z budyniem.

Biszkopta nasączamy i przekładamy kremem. 2 łyżki odłożyłam i udekorowałam wierz, który posypałam startymi orzechami, ale można do tego wykorzystać polewę. Ciasto chłodzimy w lodówce co najmniej kilka godzin. Smacznego 🙂

Dodaj komentarz