6 mar 2016

Szachownica sernikowa

Szachownica sernikowa różni się od zwykłego sernika z ciastem tym, że ma fajny wygląd szachownicy. Połączyłam murzynka z sernikiem cytrynowym. Końcowy efekt jak dla mnie jest na 5+, ponieważ moja szachownica jest lekko "pijana" tak moja przyjaciółka to określiła ;) ale smak według mnie rewelacja.




Składniki:

   ciasto (upiec rano lub dzień wcześniej) :
     350g mąki
     2 jajka
     1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia i sody

     150g cukru
     250g dżemu truskawkowego
     szczypta soli
     1 szklanka mleka
     100 g rozpuszczonego masła
     3 łyżki kakao
   
  masa sernikowa:
    1 kg twarogu zmielonego
    1,5 szklanki cukru
    budyń śmietankowy (40g)
    6 jajek
    skórka starta z limonki i sok wyciśnięty z limonki
    150g miękkiego masła
    1 serek mascarpone  (250g)

  polewa:
    gorzka czekolada
    1 łyżeczka masła
    2 łyżki mleka

Przygotowanie:

   ciasto:   w jednej miseczce połączyć mokre składniki a w drugiej suche. Do suchych składników dodać mokre i wymieszać za pomocą łyżki. Ciasto wlać do blaszki (38/24) wyłożonej papierem. Piec ok. 50min w 180C. Wystudzić i pokroić na około 2 cm długie paski.

 masa serowa:  białka oddzielić od żółtek. Masło zmiksować z cukrem. Dodawać po jednym żółtku i dalej miksować. Następnie po 1 łyżce sera i mascarpone. wsypać proszek budyniowy i jeszcze kilka sekund zmiksować. Skórkę z limonki zetrzeć i wycisnąć sok. Dodać do masy serowej i wymieszać łyżką. Białka ubić i dodać do sera, delikatnie wymieszać.
Na blasze ułożyć co 2 cm pas ciasta. W wolnym miejscu wyłożyć masę serową. Drugi poziom robimy podobnie z tą różnicą, że tam gdzie było ciasto wykładamy masę serową a tam gdzie masa serowa kładziemy pas ciasta. Pieczemy w 180C około 1 godziny. Ciasto studzić w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach.

polewa: w kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę. Dodajemy masło i mieszamy aż składniki połączą się. Na końcu dodajemy mleko. Nasza polewa musi być gładka i nie za gęsta aby idealnie rozsmarowywała się na cieście.

Na wystudzone ciasto wylać polewę i równomiernie rozsmarować. Szachownicę włożyć na minimum 2 godz do lodówki.

4 komentarze:

  1. ależ fajny pomysł na sernik:) muszę kiedyś wypróbować, bo wygląda bardzo dekoracyjnie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ach to razem sie piecze, a ja myslalam, ze jakos sie sklada. Super pomysl, a jak czytam skladniki: limonka, mascarpone, to slinka cieknie. Przepyszne ciasto. Dziekuje za przepis i pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Edyto faktycznie połączenie jest mniamniusia haha i wcale nie wymaga dużo pracy :)

      Usuń