Nowe Przepisy

czwartek, 3 marca 2016

Zupa z Kaszą Jaglaną i Kalafiorem – Smaczna i Zdrowa

Witam serdecznie
Chciałabym zaproponować bardzo zdrową i smaczną zupę z kaszy jaglanej. Zupa jest bardzo smaczna, syta i prosta w przygotowaniu. Jeżeli ktoś nie robił jeszcze takiej zupy to zachęcam do wypróbowania przepisu.

Będziemy potrzebować:

2 litry wywaru drobiowo-warzywnego lub warzywnego

1 kalafior (około 1kg)
200 g kaszy jaglanej
200 g groszku zielonego mrożonego lub z puszki
200 g marchwi
3 łyżki usiekanego koperku
sól, pieprz

opcjonalnie śmietana do dodania do zupy na talerzu

z podanych proporcji wyjdzie około 3,5 litra zupy


Link do filmu z przygotowania: Zupa z kaszy jaglanej



Przygotowanie:
Przykładowy przepis na wywar drobiowo-warzywny:
  1. Do garnka przekładam kawałek kurczaka, dodaję umyte i oczyszczone warzywa: marchew, pietruszkę. por, cebulę, seler (warzywa kroję na mniejsze kawałki) i zalewam wodą (2,5L).
  2. Garnek stawiam na gazie i pod przykryciem gotuję od momentu zagotowania około 45 minut.
  3. Następnie odlewam 2 litry czystego wywaru na którym przygotuję zupę.


Przygotowanie zupy z kaszą jaglaną:
  1. Umyty i osączony kalafior kroję na mniejsze kawałki i daję do garnka.
  2. Oczyszczoną i umytą marchew kroję w kostkę i dodaję do garnka.
  3. Następnie dodaję wywar i garnek stawiam na gazie.

  4. Gdy zupa się zagotuje dodaję kaszę jaglaną, mieszam i gotuję zupę około 20 minut tak żeby kalafior był miękki.
  5. Następnie dodaję groszek, doprawiam solą i pieprzem i gotuję jeszcze około 5 minut.

  6. Zakręcam gaz dodaję koperek, mieszam – zupa jest gotowa.
  7. Na talerzu przede podaniem możemy dodać śmietanę.
Zupa z kaszą jaglaną i kalafiorem jest gotowa, można podawać. Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa 





2 komentarze :

  1. Wygląda na bardzo smaczną. Na pewno wypróbuję ten przepis.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam zupa jest bardzo smaczna, mam nadzieję że będzie smakowała.
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.