aa-kuku! czyli jak żyć zdrowo i pysznie!

środa, 2 marca 2016

Domowe burgery z jarmużem w sosie jogurtowo - musztardowym

Burgery pod przeróżnymi postaciami możemy zjeść prawie wszędzie, ale musicie mi przyznać rację, że nie ma nic lepszego, niż posiłki przyrządzone w domu - możemy dokładnie kontrolować co jemy! Mój domowy burger to porządny kawał mięsa, duża ilość warzyw - pomidor, rzodkiew, ogórek, cebula, jarmuż oraz ser gouda i chedar, w delikatnym sosie jogurtowo - musztardowym! Wszystkie składniki są zdrowe, lekkie i tworzą niesamowite połączenie smakowe! 

Domowe burgery z jarmużem w sosie jogurtowo - musztardowym



Składniki na sos:
jogurt naturalny
musztarda sarepska
majonez (opcjonalnie)
przyprawy: sól himalajska, pieprz

Przygotowanie sosu jest banalnie proste: mieszamy po 1 łyżce jogurtu, musztardy i majonezu oraz doprawiamy do smaku szczyptą soli i pieprzu.

Składniki:
2 bułki razowe
garść świeżego jarmużu
1/2 pomidora
2 rzodkiewki
ogórek 
1/2 czerwonej cebuli
250 g mięsa mielonego (z łopatki wieprzowej)
1 jajko
1 łyżka siemienia lnianego
2 plasterki sera gouda
ser chedar
musztarda sarepska
przyprawy: sól himalajska, pieprz, czosnek, papryka słodka


Rozpoczynamy od przygotowania wszystkich składników, z których będziemy składać burgery. 

Jarmuż podduszamy na suchej patelni przez kilka minut, aż lekko zmięknie.

Cebulkę drobno siekamy i szklimy na 1 łyżce oleju kokosowego z 1 łyżeczką ksylitolu (cukru).

Do mielonego mięsa dodajemy jajko, 1 łyżkę siemienia lnianego, 1 łyżkę musztardy sarepskiej oraz doprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką i czosnkiem. Formujemy 2 kulki, które spłaszczamy tworząc dwa krążki o grubości około 1-2 cm. Smażymy na oleju kokosowym po kilka minut z każdej strony.

Pozostałe warzywa - pomidor, rzodkiew, ogórek - kroimy w plasterki.

Ser chedar trzemy na drobnych oczkach - ilość według uznania.

W międzyczasie (najlepiej kiedy zaczniemy smażyć mięso) w nagrzanym do 145 st. piekarniku podgrzewamy przekrojone na pół bułki (środkami do góry) przez około 10 minut. Dzięki temu będą niezwykle chrupiące i jednocześnie miękkie! 

Teraz czas na ostatni etap - składanie burgerów! 

Gotowe bułki smarujemy sosem jogurtowo - musztardowym - zarówno górę, jak i dół bułki.

Na spód bułki układamy kolejno:

1. Jarmuż
2. Karmelizowaną cebulkę

    3. Plasterki pomidora

    4. Ser żółty i sos jogurtowo - musztardowy

    5. Mięso

    6. Sos jogurtowo - musztardowy
    7. Ser chedar
    8. Rzodkiew i ogórek

    9. Górę bułki

    Duuuuży, mega pożywny i zdrowy burger gotowy! 


    Smacznego! :)
    aakuku

    1 komentarz :

    1. Bardzo fajny przepis, z pewnością z niego skorzystam, ale koniecznie będę musiał pokombinować z przyprawami, bo chcę, żeby smak tego burgera chociaż trochę przypominał moje ulubione dania z roadamerican. Osobiście mogę polecić tą restaurację, ponieważ jej potrawy są niepowtarzalne w smaku i bardzo sycące :)

      OdpowiedzUsuń