Babeczki z cukinii

dnia

IMAG0501

Słodkie słodkie słodkie, dajcie mi słodkieeeee! Ostatnio mam tak wielką ochotę na coś słodkiego, że to ludzkie pojęcie przechodzi! No ale jakoś trzeba się powstrzymać przed wszystkimi niezdrowymi słodkościami, więc wygrzebałam stąd kolejny przepis na babeczki. Tym razem babeczki z cukinii – pychotka 😉 Nie dość, że słodkie, to jeszcze sycące! Nadają się na pyszne śniadanie 😀

 

Składniki:

  • 6 jajek
  • 1/3 szklanki płynnego oleju kokosowego
  • ½ szklanki mąki kokosowej
  • 1/3 – ½ szklanki erytrolu* (w zależności jak słodkie lubimy)
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 ½ szklanki startej na drobnych oczkach cukinii
  • ½ szklanki orzeszków ziemnych (lub innych orzechów)
  • Opcjonalnie: 40-50 g czekolady gorzkiej (minimum 70% kakao)

*można zastąpić innym dozwolonym słodzidłem

 

Przygotowanie:

Na początku siekamy orzechy i czekoladę, ścieramy cukinię na drobnych oczkach. Tak przygotowani możemy zaczynać szybką robotę – więcej nic nam nie potrzeba 😉

Jajka, olej kokosowy, mąkę kokosową, erytrol, sodę, sól i cynamon mieszamy ze sobą dokładnie – blenderem, trzepaczką lub mikserem 🙂 Gdy masa jest już jednolita dodajemy do niej startą cukinię, posiekane orzeszki ziemne (lub inne orzechy) i pokrojoną na drobne kawałeczki czekoladę. Wszystko mieszamy dokładnie – i masa na muffinki gotowa!

Wlewamy masę do foremek na muffinki. Można je lekko natłuścić olejem kokosowym, żeby babeczki nie przywarły – lub wyłożyć foremkę papilotkami do muffinek.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175˚C w termoobiegu, przez około 15-17 minut (można sprawdzić czy patyczek wsadzony w babeczkę wychodzi czysty – wtedy jest gotowe. Oczywiście może pobrudzić się czekoladą ;)). Z podanych ilości wyszło mi 16 babeczek 🙂

Smacznego!

Dodaj komentarz