Muffiny angielskie z jajkiem po benedyktyńsku


                  Nie ma piękniejszego przywitania dnia, od przepysznego śniadania przygotowanego przez męża. Rano biegałam i powiedziałam mężowi aby wyjątkowo nie czekał na mnie ze śniadaniem. Jednak On, postanowił mi zrobić dużą niespodziankę. To pięknie podane śniadanie, oprócz tego, że wyglądało niezwykle apetycznie to w dodatku bardzo było smaczne.  Nigdy nie przypuszczałam, że  jajka można ugotować bez skorupek. Całość idealnie do siebie pasowała.  Muffiny były bardzo dobre a w połączeniu z doskonale ugotowanymi jajkami smakowały wybornie. Całość  idealnie połączył przepyszny sos, własnej roboty. Serdecznie polecamy.
 

Składniki:


Ciasto na muffiny:
- 500g mąki
- 250ml wody
- 40g drożdży
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 3 łyżki masła
Dodatki
- 4 jajka
- świeże liście szpinaku
- szynka parmeńska
Sos
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki śmietany 18% do zup
- 2 łyżki serka mascarpone


Sposób przygotowania:

  1. Masło rozpuszczamy i odstawiamy na chwilę do przestygnięcia.
  2. W letniej wodzie rozpuszczamy drożdże, dodajemy mąkę i resztę składników.
  3. Wyrabiamy na jednolitą masę.
  4. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  5. Po wyrośnięciu tworzymy kulki, które rozwałkowujemy na placki o grubości około 2 cm.
  6. Odstawiamy do ponownego wyrośnięcia.
  7. Smażymy z obu stron na suchej patelni.
  8. Jajko wbijamy do szklanki wyłożonej folią spożywczą. 
  9. Formujemy kulkę i dokładnie zawiązujemy.
  10. Gotujemy przez około 2-3 minuty do momentu ścięcia się białka.
  11. Szynkę podsmażamy z obu stron.
  12. Składniki na sos bardzo dokładnie mieszamy. 
  13. Muffiny przecinamy na pół, smarujemy masłem i układamy szynkę, jajko i liście szpinaku.  Na wierzch nakładamy sos.




    1 komentarz: