Byłam na imprezie u koleżanki i bardzo mi smakowała ta karkówka. Zaraz poprosiłam o przepis. Dziękuję Wiesia, pozdrawiam.

Takie danie super pasuje na różne imprezy lub danie obiadowe. Bardzo polecam.

karkówka w sosie

Karkówkę pokroić w 1 cm plastry, doprawić solą, pieprzem i papryką słodką. Jeśli lubicie na ostro można posypać ostrą papryką. Rozłożyć plastry karkówki i posmarować każdy cienko miodem. Na patelni rozgrzać olej i wrzucić plastry karkówki stroną gdzie posmarowany był miód. Smażyć chwilkę, tylko musi lekko zmienić kolor. Uwaga – trzeba bardzo uważać bo szybko się przypala. Zdjąć mięso z patelni i posmarować miodem z drugiej strony. Znowu lekko obsmażyć. Zdjąć mięso z patelni i obsmażyć cebulkę pokrojoną we wiórka smażyć mieszając co chwilkę aż nabierze lekko złotego  koloru.

Teraz są dwa sposoby przygotowania mięsa.

Pierwszy to obsmażone mięso położyć do żaroodpornego naczynia i obłożyć obsmażoną cebulką. Na patelnię wlać około szklanki wody, zagotować i wymieszać. Wszystko z patelni musi się wymieszać. Doprawić do smaku i wylać wszystko do mięsa. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 170 C i piec 1 godzinę i  30 minut. Sprawdzić zawsze czy jest wystarczająco miękkie dla Was.

Drugi to na patelnię położyć obsmażone mięso i cebulę, wlać wodę, wymieszać, zagotować. W razie potrzeby doprawić do smaku. Smażyć na bardzo małym ogniu aż będzie miękka.

To było rewelacyjne. Smacznego.