niedziela, 28 lutego 2016

Jajka przepiórcze w papryce na parze

W końcu jakieś śniadanie mam dla Was. Ciągle tylko dania obiadowe ostatnio były, a tak całkiem ostatnio to w ogóle pustka z przepisami przez brak czasu. Z tym śniadaniem zrobiłem dwie próby i za każdym razem przesadzałem z czasem :) Ciężko przy jajkach przepiórczych wyczuć odpowiedni moment przy gotowaniu na parze. W zależności od mocy parowaru czas może się minimalnie różnić. Śniadanie może nie wyszło idealnie wizualnie, ale za to bardzo smaczne.

jak zrobić jajko sadzone w papryce

Składniki :
  • plaster papryki czerwonej
  • plaster papryki zielonej
  • plaster papryki żółtej
  • 5 jajek przepiórczych
  • 2 rzodkiewki
  • garść roszponki
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
Przyprawy :
  • papryka wędzona
  • papryka słodka
  • pieprz czarny
ile gotować jajka przepiórcze

Papryki myjemy i wycinamy z nich po plastrze.
Folię spożywczą smarujemy oliwą z oliwek i układamy na nią 2 plastry papryki, trzeci kroimy w kostkę i układamy oddzielnie.
Do środka papryk wbijamy jajka przepiórcze i włączamy parowar na ok. 4-5 minut.

pomysł na śniadanie z parowaru

Roszponkę i rzodkiewkę myjemy i osuszamy papierowym ręczniczkiem. Rzodkiewkę kroimy w plastry.
Po wyłączeniu się urządzenia, jajka przepiórcze posypujemy pieprzem czarnym, papryką słodką i wędzoną i przekładamy na talerz przy pomocy silikonowej łopatki. Roszponkę mieszamy z rzodkiewką i papryką pokrojoną w kostkę.

jak wykorzystać jajka przepiórcze na śniadanie

Czekam na Wasze komentarze i uwagi, z chęcią się dowiem jak wypróbujecie przepis jak Wam smakowało :)

Pozdrawiam i smacznego
Adam

1 komentarz:

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...