27 lut 2016

Bułki do hot-doga

Mój synek jest miłośnikiem francuskich hot-dogów. Często kupuję specjalne bułki do takich hot-dogów, ale tym razem postanowiłam upiec swoje domowe bułki. Synek zjadł całą a nie są to małe bułki. Ciasto nie jest puszyste tylko dość zwarte, dzięki czemu można w zupełności najeść się takim jednym hot-dogiem :)




Składniki:

   1/3 kostki drożdży ze 100g
   600g mąki
   1,5 szklanki ciepłej wody

   2 łyżeczki soli
   1 łyżeczka cukru

   jajko
   3  łyżki mleka
   sezam do posypania

Przygotowanie:

   Drożdże rozkruszyć do miski, dodać 0,5 szklanki ciepłej wody, 1 łyżeczkę cukru i dwie łyżki mąki. Wymieszać , przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Do miski wsypać mąkę i dokładnie wymieszać ją z solą. Dodać rozczyn z drożdży i stopniowo dodawać wodę. Ciasto zagnieść (musi być elastyczne). Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na około godzinkę do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto podzielić na około 8-10 kulek (w zależności jakie długie chcemy hot-dogi) i rozwałkować w dłoniach na wałek około 10cm. Każdy wałek lekko spłaszczyć i pozostawić jeszcze na około 15 min pod przykryciem.



 Bułki posmarować roztrzepanym jajkiem z mlekiem. Posypać sezamem. Piec w 180C około 20 min.

2 komentarze:

  1. Super! Domowe są najlepsze, sklepowe niestety napchane chemią :/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety wiele produktów, które kupujemy w sklepach są napchane chemią i bez porównania do tych domowych :)

      Usuń