Polecam dla tych co lubią czasem coś przegryźć a niekoniecznie się najadać,
chlebek jest cienki i chrupiący ale w środku miękki,
rewelacyjny będzie również jako dodatek do zup czy sałatki :)
polecam, chwila roboty a efekt świetny
Składniki na 23 sztuki
- 500g maki chlebowej typ 750
- 300ml letniej wody
- 50g świeżych drożdży
- 50ml oliwy z oliwek jak ktoś nie ma może być olej
- duża łyżka soli
- duża łyżka cukru
Dodatki
- ketchup, ulubione ziarna u mnie czarnuszka, słonecznik, kminek, bazylia, salami itp
Mąkę wsypać do miski, wkruszyć drożdże, dodać resztę składników i wyrobić ok 10 minut najlepiej robotem bo ciasto jest dość luźne.
Przykryć i odstawić na 30 minut.
Po wyrośnięciu wyrobić krótko ciasto i podzielić na 23 kawałeczki,
uformować kulki,
jak ciasto się klei to podsypać stolnicę mąką,
dłonie natłuścić oliwą i rozgnieść kulkę, złożyć ją dwa, trzy razy jak kopertę
na każdą kulkę nałożyć ziarenka,
po czym rozgnieść na placek i przełożyć na papier do pieczenia.
i tak z każdą porcją chlebków, jedne się pieką a my robimy drugie tak żeby nie zdążyły wyrosnąć za bardzo bo będą wysokie a mają być płaskie :)
Piekarnik rozgrzać do 230 stopni z blaszką w środku i kolejno pieczemy chlebki za każdym razem kładąc chlebki ułożone na papierze na gorącą blaszkę.
Pieczemy po 5-7 minut obserwując żeby za mocno się nie spiekły, studzimy na kratce.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz