Niespodziewana wizyta znajomych? Pojawia się problem czym ich na szybko ugościć? Do przygotowania w 20 minut daktyle zawijane w boczku
Tutaj na myśl przychodzą daktyle (zawsze staram się je mieć w domowej spiżarce) i migdały.
Przyda się też dobrej jakości boczek w plastrach. Nic prostszego i szybszego, a połączenie słodkich migdałów i boczku jest niesamowite.
Składniki:
Garść daktyli
Garść migdałów
Boczek w plastrach
Przygotowanie
Rozgrzewamy na patelnię i prażymy migdały przez kilka minut uważając, aby ich nie przypalić.
Daktyle przecinamy na pół, tak móc włożyć do środka prażone migdały, zawijamy całość w plaster boczku, spinamy wszystko wykałaczką i voila.
Wrzucam do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy 10 min. Po upływie czasu obracamy daktyle na drugą stronę i pieczemy kolejne 10 min.
Po 20 minutach boczek nabiera rumieńców 🙂 i jest gotowy do podania.
Takie połączenie smaków zadowoli każdego, a daktyle naprawdę szybko znikają z talerza
Smacznego!