Nowe Przepisy

wtorek, 23 lutego 2016

Pyszny Kapuśniak z Kiełbasą i Boczkiem

Witam serdecznie
Tym razem zaproponuję przepis na pyszny kapuśniak z kiełbasą i boczkiem. Kapuśniak jest bardzo syty i smaczny ale niestety nie dietetyczny :), jeżeli ktoś jeszcze nie robił kapuśniaku w takim wydaniu to polecam wypróbować przepis. Od siebie dodam że mi najlepiej kapuśniak smakuje odgrzewany.

Będziemy potrzebować:

2,5 L wody

700 g kapusty kiszonej
350 g boczku wędzonego
800 g ziemniaków
700 g kiełbasy (dobrej)
200 g marchewki
1 pietruszka (około 90 g)
2 średnie cebule (około 130 g)
4 ząbki czosnku
przyprawy:
2 łyżeczki majeranku
1 łyżeczka papryki słodkiej
1 łyżeczka lubczyku
papryka ostra
kminek
4 ziarenka ziela angielskiego
2 listki laurowe
kilka ziarenek pieprzu
sól, pieprz

Garnek o pojemności około od 4-5 L


Link do filmu z przygotowania: Kapuśniak z kiełbasa i boczkiem



Przygotowanie:
Najpierw przygotuję wszystkie składniki na zupę.
  1. Obrane ziemniaki kroję w kostkę, oczyszczoną i umytą pietruszkę i marchewkę kroję w kostkę i dodaję do ziemniaków.
  2. Kiszoną kapustę kroję na mniejsze kawałki, cebulę kroję w kostkę.
  3. Czosnek drobniutko kroję i dodaję do cebuli, boczek kroję w kostkę i dodaję do cebuli.
  4. Kiełbasę kroję razem ze skórką w grubsze plasterki (kiełbasę możemy obrać).
Gotowanie zupy kapuśniak:
  1. Do garnka przekładam ziemniaki, marchew, pietruszkę, dodaję przyprawy bez majeranku (majeranek dodam do boczku i kapusty na patelni), i zalewam wodą.
  2. Garnek stawiam na gazie i gotuję do miękkości ziemniaków ( od momentu zagotowania około 25 minut).

  3. W tym czasie gdy gotuje się zupa na patelni podsmażam boczek, cebulę, czosnek przez około 10 minut.

  4. Następnie po 10 minutach do boczku z cebulą dodaję majeranek i kapustę, mieszam i całość duszę pod przykryciem około 15 minut – od czasu do czasu mieszając.

  5. Gdy ziemniaki mam już miękkie to dodaję do zupy zawartość patelni, dodaję kiełbasę doprawiam solą i pieprzem i całość gotuję jeszcze około 10 minut. Sprawdzam smak jeżeli trzeba to doprawiam – kapuśniak jest gotowy.



Kapuśniak z kiełbasą i boczkiem jest gotowy, można podawać. Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa 






14 komentarzy :

  1. dzie ugotowala babci kapusniak pyszny wyszedl pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się ciesze że kapuśniak smakował.
      Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  2. Dziękuję za tę stronę! Zawsze uważałam, że gotowanie nie jest dla mnie, ale dzięki Pani przepisom i czytelnym wskazówkom krok po kroku...udało się!! zupa pomidorowa, ogórkowa, barszcz ukraiński, racuchy....wszystko wyszło idealne:) polubiłam gotowanie-dziękuję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę że przepisy się przydają a co najważniejsze dania z tych przepisów smakują. Bardzo dziękuję za miłe słowa
      Pozdrawiam serdecznie ♥ ♥ ♥

      Usuń
  3. Korzystam tylko z tego przepisu robiąc kapuśniak. Pychota! Polecam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję za tak miły komentarz i cieszę się, że kapuśniak smakuje
      Pozdrawiam serdecznie ♥

      Usuń
  4. Pierwszy raz zrobiłam zupę z Pani przepisu :) Wyszło rewelacyjnie ! POPROSTU PRZEPYSZNE miałam obiad na 3 dni mężowi tak smakowało i mi że zrobiłam na kolejne 3 dni ! Teraz bede korzystała z wszystkich Pani przepisów świeta nie świeta ! GORĄCO POLECAM. POZDRAWIAM.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję za tak miły komentarz, jest mi bardzo miło że kapuśniak smakował Pani oraz mężowi.
      Pozdrawiam serdecznie ♥ ♥ ♥

      Usuń
  5. W nocy ugotowalam. Przepyszny. Ile smaków! I to bez kostki rosolowej

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło mi że przepis się przydał a kapuśniak smakował.
      Pozdrawiam serdecznie ♥ ♥ ♥

      Usuń
  6. Droga Babciu!
    Dziękuję za super przepis. Pani blog jest dla mnie ratunkiem w dni gdy na tablicy z napisem "OBIAD" pustka. Jeszcze nigdy się nie zawiodłam na żadnym przepisie i polecam bloga wszystkim znajomym, którzy twierdzą, że gotowanie jest nie dla nich.
    Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuje za tak miły komentarz i cieszę się że przepisy się przydają a dania smakują.
      Dziękuję również za promowanie mojego bloga
      Pozdrawiam serdecznie ♥ ♥ ♥

      Usuń
  7. Zupy zawsze były moją zmorą, jakbym się nie starała to i tak były bez smaku. Teraz moje zupy dorównują teraz zupom teściowej która robi je bardzo pyszne. Bardzo dobry pomysł z tą stroną. Internet ma mnóstwo stron kulinarnych ale każdy z nas jednak lubi te babcine smaki które pamiętamy z dzieciństwa 🙂 Dziękuje i czekam na więcej przepisów na zupy 😘

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję serdecznie za tak miły komentarz i jest mi bardzo miło że przepisy się przydają a zupy smakują.
      Pozdrawiam serdecznie ♥ ♥ ♥

      Usuń

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.