Pierogi ruskie to ulubione danie mojego syna. Nie miałam nastroju do lepienia więc przygotowałam zielone krokiety z farszem ziemniaczano- serowym. Wzbogaciłam je siemieniem lnianym i morwą białą.
Składniki
ciasto na naleśniki
300 ml mleka
1 i 1/4 szkl mąki
2 jajka
szczypta soli himalajskiej
2-3 łyżeczki mielonego jęczmienia w proszku
farsz
250 g białego sera półtłustego
4-5 ziemniaków
1 łyżka siemienia lnianego
2 łyżki morwy białej firmy Eco Blik
1 mała cebula
sól
pieprz
dodatkowo
kawałek boczku
1. Składniki na ciasto naleśnikowe dokładnie mieszamy. Wstawiamy do lodówki na godzinę.
2. Ziemniaki obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem morwy białej. Gotowe, odcedzamy i ugniatamy tłuczkiem.
3. Kiedy ziemniaki przestygną mieszamy je z białym serem. Dodajemy pokrojoną w kostkę i podsmażoną cebulę, siemię lniane. Doprawiamy solą oraz pieprzem.
4. Ciasto wyjmujemy z lodówki. Smażymy cienkie naleśniki. Powinno wyjść 12-14 sztuk.
5. Na każdy nakładamy ziemniaczano- serowy farsz. Zawijamy. Krokiety układamy w żaroodpornym naczyniu.
6. Boczek kroimy w kostkę. Na patelni wytapiamy z niego tłuszcz. Razem ze skwarkami przekładamy na krokiety. Zapiekamy około 25 minut w 200 stopniach.
Smacznego życzy
Pięknie wyglądają, ładny mają kolor:)
PolubieniePolubienie
Dziękuję Bogusiu 🙂
PolubieniePolubienie
[…] Czytaj Dalej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); […]
PolubieniePolubienie