TARTA GRYCZANA Z CUKINIĄ I BRYNDZĄ


mam to na widelcu TARTA GRYCZANA Z CUKINIA I BRYNDZA 1

Wszyscy – tak sądzę – lubimy tarty. Ja bardzo! Szukając alternatywy dla innej mąki niż tradycyjna postawiłem na mąkę gryczaną.

Tarta wyszła cudownie krucha i z przyjemnym gryczanym posmakiem. Na drugi dzień, gdy nadzienie oddało nieco wilgoci ciastu,  stała się jeszcze lepsza.

Połączenie gryki, cukinii i bryndzy okazało się strzałem w dziesiątkę, a całość doskonale wpisała się w zimowe, chłodne klimaty za oknem.

Spróbujcie koniecznie!

MAM TO NA WIDELCU TARTA GRYCZANA Z CUKINIA I BRYNDZA


co potrzebne

na ciasto:
250 g mąki gryczanej
110 g masła schłodzonego w lodówce
2 duże jaja
1 łyżka gęstej, kwaśnej śmietany
szczypta soli morskiej
szczypta czarnego pieprzu
1/2 łyżeczki suszonych ziół (użyjcie takich jak lubicie)
1/2 łyżeczki suszonego czosnku
na nadzienie:
1 duża cukinia
100 g bryndzy
2 łyżki kwaśnej śmietany
1/4 łyżeczki czarnego pieprzu

jak zrobic

  1. Przesianą mąkę gryczaną mieszam z przyprawami. Do mąki dodaję śmietanę, jajka i schłodzone masło pokrojone w kostkę. Szybko zagniatam ciasto i wkładam je do lodówki na min. 1 godzinę.
  2. Przygotowuję składniki do nadzienia. Ser bryndza mieszam dokładnie ze śmietaną, solą i pieprzem. Cukinię tnę na bardzo cienkie plasterki.
  3. Przygotowuję tortownicę (lub formę do tarty – ja takiej nie mam, więc ratuję się tortownicą) wysmarowaną masłem.
  4. Ciasto rozkruszam na drobne kawałki – ciasto z mąki gryczanej jest dość kruche, nie za dobrze się wałkuje, więc wygodniej jest je pokruszyć i wylepić nim spód i boki (na 1-1,5 cm) równą warstwą. Z tej ilości ciasta starczyło mi na dwie blaszki o średnicy 22 cm.
  5. Na spód ciasta wylewam masę śmietanowo-bryndzową. Na wierzchu układam plasterki cukinii. Oprószam solą i pieprzem.
  6. Tartę piekę przez 30-35 minut w temperaturze 175 stopni (funkcja termoobieg). Po wyjęciu z piekarniku pozostawiam do wystygnięcia.
  7. Tarta świetnie pasuje z dipem jogurtowym z dodatkiem świeżych ziół lub czosnku.

Życzę bardzo&smacznego!


Wegetariański obiad VI

Jeden Komentarz Dodaj własny

Dodaj komentarz