czwartek, 18 lutego 2016

Zdrowy twarogowy pudding

Sama nie wiedziałam jak nazwać ten przepis. wy podejrzewaliście mnie o jedzenie lodów, tak to wygląda :p
Ale nie, nie, to mix twarożków, który z odpowiednimi dodatkami tworzy wielkie wow! :)

Składniki (na 2 porcje /całośc około 700kcal):
  • 200g serka wiejskiego light
  • 250g chudego twarogu w kostce
  • 20g uprażonych wiórków kokosa
  • 40g płatków żytnich
  • cynamon wg. upodobań (ja lubię spore ilości :) )
  • 10g nasion chia
  • guma ksantanowa
  • erytrol wg. smaku lub inne słodzidło
Sposób przygotowania:
  1. Płatki żytnie z cynamonem i nasionami chia zalewamy wrzątkiem (tak żeby woda wystawała z 3 cm nad płatki) i odstawiamy na około 10-15 minut pod przykryciem, żeby spęczniało
  2. do blendera wrzucamy sery, kokos, napęczniałe płatki (jeśli cała woda nie zostanie wchłonięta to nic nie szkodzi, też wlewamy ją do blendera), blendujemy przez kilka minut aż uzyskamy jednolitą masę
  3. dosładzamy wg. smaku, odstawiamy na około 5 minut żeby smaki się przegryzły
  4. dodajemy odrobinę gumy k., mieszamy i kiedy uzyskamy zadowalającą nas konsystencję przekładamy masę do pojemniczków i wstawiamy do lodówki
  5. informacja dla osób nie posiadających gumy k. próbowałam też wersję z żelatyną konsystencja po zastygnięciu była inna ale smak równie pyszny, także śmiało możecie rozrobić we wrzątku z 1łyżeczkę żelatyny i dodać do mieszanki. Możecie też wypróbować opcję bez niczego, wydaje mi się że płatki i chia tak spęcznieje, że dostatecznie zagęści masę :)

SMACZNEGO ! ! ! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.