expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

czwartek, 18 lutego 2016

Krem z kalafiora i soczewicy


 W moim domu zagościło choróbsko, poległy dziewczynki, teraz bierze i mnie. Pogoda za oknem nie napawa optymizmem i może to dobrze, że tak sobie w domu siedzimy. Choć dwoje dzieci przez cały dzień to nie jest to o czym marzę. Dziewczyny są wyjątkowe i czasami (czytaj bardzo często) potrafią wyprowadzić człowieka z równowagi. Między nimi jest taki szczególny rodzaj chemii, który nie koniecznie pozytywnie wpływa na nie same i całe otoczenie.
Dla zabicia czasu, a może raczej dla chwili spokoju, zaprosiłam dziewczyny do wspólnego gotowania. Danie łatwe, pracy przy nim mało wiec niech panny się wykażą. Ja dopilnowałam tylko by się w tej kuchnie nie pozabijały. Dziewczyny nalewały wody, wkładały poszczególne składniki do garnka, odmierzały co trzeba i ile trzeba. A na końcu wszystko miksowały i oto powstała zupa, kremowa, bardzo dobra. Smacznego!


Kremowa zupa z kalafiora i soczewicy.
składniki:
  • 400 g kalafiora
  • 200 g czerwonej soczewicy
  • 50 g mascarpone
  • 1 łyżka curry
  • kolendra
  • cytryna
  • sól

wykonanie:
Kalafiora wkładamy do garnka i zalewamy wodą. Gotujemy przez 10 minut. Po tym czasie dodajemy do niego soczewicę oraz curry i gotujemy kolejne 20 minut. Po tym czasie ściągamy garnek z ognia i wszystko dokładnie miksujemy. Do zupy dokładamy serek mascarpone, podgrzewamy ją aż mascarpone się rozpuści. Jeśli zupa jest zbyt gęsta dolewamy wodę. Doprawiamy do smaku sola i sokiem z cytryny. Możemy posypać posiekaną kolendrą

Brak komentarzy: