czwartek, 18 lutego 2016

Łagodne zielone curry z kurczakiem


Dzisiaj danie w klimacie południowoazjatyckim - pyszne zielone curry z kurczakiem. Z uwagi na aktualne uwarunkowania rodzinne przygotowałem łagodną wersję tego dania, ale dla wielbicieli ostrzejszych smaków wystarczające będzie wzbogacenie przepisu w odpowiednią ilość zielonych papryczek chili, które należy dodać do dania na początku gotowania.
Do przygotowania dania użyłem:

  • 750 gram udek kurczaka,
  • 400 ml mleka kokosowego,
  • 500 ml bulionu drobiowego,
  • 3 łyżek zielonej pasty curry,
  • 3 łyżek sosu rybnego,
  • 3 łyżek sosu ostrygowego,
  • 2 łyżek sosu sojowego,
  • 4 suszonych liści limonki kaffir,
  • 2 łyżeczek mielonej kurkumy,
  • 2 łyżek oleju słonecznikowego,
  • 4 ząbków czosnku,
  • 3 limonek,
  • 100 gram pędów bambusa,
  • pęczka natki świeżej kolendry,
  • białego pieprzu.
Dzisiejsze danie jest nad wyraz proste w przygotowaniu, cho c wymaga użycia kilku składników charakterystycznych dla kuchni dalekiego wschodu, które nie każdy ma na co dzień w lodówce, jednak nie powinno być problemu ze znalezieniem ich w działach kuchni świata w dobrych marketach. Przygotowanie dania rozpocząłem od zamarynowania mięsa. Udka kurczaka pozbawiłem skór, a następnie wykroiłem z nich kości. Mięso pokroiłem w centymetrowe paski i umieściłem w misce. Dodałem do niego skórkę otartą z dwóch limonek i sok z nich oraz 3 łyżki sosu rybnego, 3 łyżki sosu ostrygowego i 2 łyżki sosu sojowego. Całość odstawiłem na 10 minut.
Do garnka dodałem 2 łyżki oleju słonecznikowego i do zimnego oleju przecisnąłem przez praskę 4 ząbki czosnku. Całość podgrzewałem na średnim ogniu do momentu, kiedy czosnek wydzielił intensywny zapach. Wówczas dodałem do niego 3 łyżki zielonej pasty curry, a po dalszym smażeniu przez 30 sekund - zamarynowanego wcześniej kurczaka wraz z marynatą. Całość doprowadziłem do wrzenia po czym dodałem 4 pokruszone liście limonki kaffir, a całość zalałem 400 ml mleka kokosowego i 500 ml bulionu drobiowego. Doprawiłem do smaku 2 łyżeczkami mielonej kurkumy i białym mielonym pieprzem. Gotowałem przez 30 minut od czasu do czasu mieszając. Do gotowego dania dodałem posiekany pęczek natki kolendry (pozostawiając kilka listków do dekoracji). Gotowe danie wyłożyłem do głębokich misek. Udekorowałem liśćmi natki kolendry oraz cząstkami limonki. Danie doskonale smakuje podane z ryżem jaśminowym.

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Proszę o przemyślane komentarze, komentarze niemerytoryczne, niezwiązane z treścią posta, wulgarne oraz obraźliwe będą kasowane

Blogging tips