aa-kuku! czyli jak żyć zdrowo i pysznie!

wtorek, 16 lutego 2016

Dorsz zapiekany w jogurtowo - koperkowym pesto

Lekka, smaczna i delikatna ryba to prawdziwe niebo w gębie! Dzisiaj królować będzie dorsz zapiekany w lekkim jogurtowo - koperkowym pesto z cytryną. Subtelny aromat jogurtu i koperku idealnie przenikają rybę, która jest wilgotna i wprost rozpływa się w ustach! 
Zapraszam! 

Dorsz zapiekany w jogurtowo - koperkowym pesto




Składniki:
2 średniej wielkości dorsze
10 g masła
1 pęczek świeżego koperku
150 ml jogurtu naturalnego
1 cytryna
przyprawy: sól himalajska, pieprz 

Oczyszczoną i osuszoną rybę nacieramy solą i pieprzem.

Następnie przygotowujemy pesto: blendujemy koperek (oddzielony od łodyg), jogurt naturalny, masło oraz szczyptę soli i pieprzu, do uzyskania gładkiej i gęstej masy.

Przygotowanym pesto dokładnie smarujemy rybę z każdej strony, a do środka wkładamy po 3 dość grube plasterki obranej ze skórki cytryny.

Najlepiej pozostawić tak przygotowaną rybę na kilka godzin lub na całą noc w lodówce - przejdzie ona dogłębnie smakami. 

Rybę zapiekamy w naczyniu żaroodpornym (lub blaszce) na pergaminie w temp. 190 st. przez 30-35 minut. 

Gotowe! :)
Smacznego!


aakuku

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz