Dania obiadowe/ Śniadania i kolacje/ Zapiekanki

Frittata z boczkiem, jarmużem i mozzarellą

Frittata to danie podobne do omletu przygotowywane z najróżniejszymi dodatkami. Bazą są zawsze jajka, którymi zalewamy podsmażone wcześniej warzywa czy mięso. Ja swoją frittatę przygotowałam z boczkiem, jarmużem i serem mozzarella. Możecie oczywiście zamienić boczek na dowolną wędlinę, ale polecam zrobić ją z boczkiem. Ja zawsze używam takiego chudego praktycznie z samym chudym mięsem, który dobrze wysmażam na patelni aby tłuszcz się wytopił. Frittatę możecie przygotować na śniadanie, lekki obiad lub kolację. Smakuje na ciepło i zimno.

Frittata z boczkiem, jarmużem i mozzarellą

Drukuj przepis
Czas gotowania: 30

Składniki

  • -100 chudego, wędzonego boczku (boczek możecie zastąpić dowolną wędliną)
  • -1 cebula
  • -2 garści jarmużu
  • -łyżka octu balsamicznego
  • -mały pomidor
  • -6 jajek
  • -2 łyżki mleka
  • -sól, pieprz
  • -łyżeczka oregano
  • -kilka kulek sera mozzarella

Przygotowanie

Boczek kroimy w cienkie paseczki. Cebulę i pomidora kroimy w kostkę. Jajka roztrzepujemy w misce z dodatkiem mleka. Doprawiamy pieprzem i solą.

Patelnię rozgrzewamy. Wrzucamy boczek i przesmażamy aż się zrumieni. Dodajemy cebulę i chwilę smażymy. Następnie dodajemy jarmuż porwany na kawałki. Smażymy przez 5 minut aż delikatnie zmięknie. Dodajemy ocet balsamiczny, następnie pomidora oraz sól, pieprz i oregano. Wlewamy roztrzepane jaka z mlekiem. Szybko mieszamy, na wierzchu układamy kulki mozzarelli i pozostawiamy na ogniu (nie mieszając już) 5 minut aż spód i boki się zrumienią.

Patelnię przekładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni z termoobiegiem na mniej więcej 5 minut aż wierzch się zetnie i zrumieni.

Jeżeli nie posiadacie patelni przeznaczonej do zapiekania w piekarniku, frittatę możecie przygotować w piekarniku. Wtedy podsmażamy wszystkie składniki na patelni, przekładamy do naczynia żaroodpornego, zalewamy jajkami i pieczemy w piekarniku około 15 minut.

Smacznego 🙂

Może Ci się spodobać również

3 komentarze

  • Reply
    Marzena
    15 lutego 2016 at 18:34

    Pysznie zrobione 🙂

  • Reply
    domowacukierniaewy.blox.pl
    16 lutego 2016 at 00:42

    Świetny smak 🙂

  • Reply
    zjedz_mnie
    18 lutego 2016 at 14:48

    Co prawda jarmuż bym sobie darowała, ale resztę biorę w ciemno:)

  • Zostaw komentarz

    Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.