Czasem mam wenę na eksperymenty – szczególnie jeśli o desery chodzi. Pewnie dlatego, że to właśnie na nie najczęściej mam ochotę ;P Słodyczeeee! Jestem takim ciasteczkowym potworem, zresztą nie tylko ja 😉 Może zdrowe trufle z awokado staną się Twoim pomysłem na smaczną przekąskę lub w walentynki? 😉
Trufle nie są bardzo słodkie, ale możesz je bardziej dosłodzić jeśli chcesz 😉 Ja wolę je w wersji bardziej wytrawnej 🙂
Składniki:
- ½ dojrzałego awokado
- 2 czubate łyżki masła orzechowego
- 2 czubate łyżki masła kokosowego
- 1-2 łyżki kakao
- 2 łyżki erytrolu – zmielonego na proszek
- Opcjonalnie: bakalie
- Opcjonalnie: mielone orzechy/wiórki kokosowe/kakao do obtoczenia
Przygotowanie:
Awokado mielimy blenderem lub rozgniatamy dokładnie widelcem (ja wybrałam drugą opcję). Do zgniecionego awokado dodajemy masło orzechowe, masło kokosowe, erytrol i kakao. Dokładnie wszystko mieszamy, aby nie było grudek. Jeśli chcemy dodać bakalie (orzechy czy inne takie) – to jest doskonały moment.
Masa jest już pyszna, teraz wystarczy ją uformować 😉 Bierzemy paluchami po trochu masy i toczymy w dłoniach kulki, odkładamy je na talerzyk. Gdy już wszystkie są zrobione odkładamy na godzinę do lodówki. Właściwie można je już jeść, ale można je także obtoczyć 🙂 Jeśli obtaczamy to każdą kulkę osobno turlamy w wybranej otoczce – mielonych orzechach, wiórkach kokosowych lub kakao 😉 I gotowe, teraz tylko trzeba pamiętać o podzieleniu się z innymi 😀
Smacznego!
Przepis wydaje się super, muszę wypróbować.
Dziękuję za blog, przeszłam na LC i jest on moją inspiracją 🙂
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Mnie bardzo smakowały, mam nadzieję że tobie też zasmakują 😉
Cieszę się, i dziękuję za wielkiego motywacyjnego kopa! 😀
PolubieniePolubienie