‚Trufle’ czekoladowe z awokado i masłem orzechowym

dnia

IMAG0465

 

Czasem mam wenę na eksperymenty – szczególnie jeśli o desery chodzi. Pewnie dlatego, że to właśnie na nie najczęściej mam ochotę ;P Słodyczeeee! Jestem takim ciasteczkowym potworem, zresztą nie tylko ja 😉 Może zdrowe trufle z awokado staną się Twoim pomysłem na smaczną przekąskę lub  w walentynki? 😉

Trufle nie są bardzo słodkie, ale możesz je bardziej dosłodzić jeśli chcesz 😉 Ja wolę je w wersji bardziej wytrawnej 🙂

 

Składniki:

  • ½ dojrzałego awokado
  • 2 czubate łyżki masła orzechowego
  • 2 czubate łyżki masła kokosowego
  • 1-2 łyżki kakao
  • 2 łyżki erytrolu – zmielonego na proszek
  • Opcjonalnie: bakalie
  • Opcjonalnie: mielone orzechy/wiórki kokosowe/kakao do obtoczenia

 

Przygotowanie:

Awokado mielimy blenderem lub rozgniatamy dokładnie widelcem (ja wybrałam drugą opcję). Do zgniecionego awokado dodajemy masło orzechowe, masło kokosowe, erytrol i kakao. Dokładnie wszystko mieszamy, aby nie było grudek.  Jeśli chcemy dodać bakalie (orzechy czy inne takie) – to jest doskonały moment.

Masa jest już pyszna, teraz wystarczy ją uformować 😉 Bierzemy paluchami po trochu masy i toczymy w dłoniach kulki, odkładamy je na talerzyk. Gdy już wszystkie są zrobione odkładamy na godzinę do lodówki. Właściwie można je już jeść, ale można je także obtoczyć 🙂 Jeśli obtaczamy to każdą kulkę osobno turlamy w wybranej otoczce – mielonych orzechach, wiórkach kokosowych lub kakao 😉 I gotowe, teraz tylko trzeba pamiętać o podzieleniu się z innymi 😀

Smacznego!

2 Komentarze Dodaj własny

  1. Yivone pisze:

    Przepis wydaje się super, muszę wypróbować.
    Dziękuję za blog, przeszłam na LC i jest on moją inspiracją 🙂

    Polubione przez 1 osoba

    1. Kardamonka pisze:

      Mnie bardzo smakowały, mam nadzieję że tobie też zasmakują 😉
      Cieszę się, i dziękuję za wielkiego motywacyjnego kopa! 😀

      Polubienie

Dodaj komentarz