Sylwestrowa przekąska z awokado i krewetek o smakach południowej Kalifornii

W związku ze zbliżającym się sezonem imprez – Sylwestrem i karnawałem, wzrośnie zapotrzebowanie na proste imprezowe potrawy. Dlatego też dziś chciałabym zapoznać was z pyszną przystawką prosto z południowej Kalifornii.  Przepis zawiera smaki charakterystyczne dla lokalnej mi sceny kulinarnej. Tak więc przede wszystkim awokado. Do tego spora doza świeżej kolendry, która w Kalifornii używa się na kilogramy, a nie na listki. Ponadto lemonki, chili jalapeno, krewetki, małe pomidory heirloom i perskie ogórki. To proste danie to bukiet zdrowych, świeżych, soczystych smaków, różnorodnych tekstur i jaskrawych kolorów. Jest zieloność, chrupkość i armoat. Danie świetnie nadaje się do drinków z wódką, piwa a nawet wina.  Możecie podać samodzielnie jako przekąskę, a także jako przystawkę do obiadu lub kolacji. Wykonanie przepisu nie zajmie wam więcej niż 30 minut. Do dzieła, bo do nowego roku zostały już tylko 2 dni!

12 16 15 shrimp salad (16b) FP

Zimna przekąska z awokado i krewetek

Składniki (na 1-2 osoby):

  • 1 duże awokado
  • 1 zielony ogórek (najlepiej perski, jeśli nie jest dostępny to jak najmniejszy o długości ok. 10-15 cm, pokrojony w plasterki o grubości ok. 0.5 cm)
  • 6 krewetek średniej wielkości lub ekwiwalent małych (ugotowanych i schłodzonych)
  • garść świeżych listków kolendry
  • 3-4 pomidorki koktailowe (przekrojone na pół)
  • 1-2  lemonki
  • 1 młoda cebulka ze szczypiorem (drobno posiekana)
  • 1 małe chili (drobno posiekane)
  • sałata maślana lub rzymska (podzielona na osobne listki, użyć te mniejsze ze samego środka sałaty)
  • świeżo zmielony, czarny pieprz
  • sól morska
  1.  Zebrać razem wszystkie składniki.
  2. Awokado przekroić wzdłóż na pół (okroić wokół pestki), a następnie każdą połówkę na kolejne pół (tak żeby uzyskać 4 ćwiartki); usunąć pestkę i delikatnie usunąć z każdej ćwiartki skórę ( jedną ćwiartkę podzielić nożem na mniejsze części i skropić lekko sokiem z lemonki i odłożyć na bok). Dodać świeże listki kolendry, szczypior, chili, wycisnąć sok z lemonki, posolić do smaku (ok. ½ łyżeczki lub więcej wedle uznania), wymieszać delikatnie widelcem, tak  żeby awokado rozpłynęło się do konsystencji kremu i połączyło z sokiem z lemonki w gęsty sos.
  3. Krewetki dokładnie wymyć i wysuszyć, przekroić każdą na pół (lub wedle uznania). W jednym naczyniu wymieszać krewetki z pokrojonymi ogórkami, pomidorami i kremem z awokado. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
  4. Nałożyć łyżką krewetkową mieszankę do każdego z listków sałaty i udekorować pozostałymi z ostatniej ćwiartki kawałakami awokado oraz listkami kolendry.

Smacznego i Szczęśliwego Nowego Roku!


Discomfort food

1 Comments

Dodaj komentarz