Lody kawowe z likierem Baileys – foremka ZOKU Quick Pop Maker

Dzisiaj przetestowałam kolejną foremkę marki ZOKU – „Quick Pop Maker”. Prosta w użyciu, ale parę razy musiałam przygotowywać lody, aby się jej nauczyć. Zrobiłam łatwe lody ze śmietanki, kawy i likieru Baileys. Udały się pysznie, orzeźwiające i aromatyczne. Trochę dłużej musiałam je mrozić niż producent napisał na opakowaniu (może z powodu alkoholu). Za jednym razem możemy przygotować 6-9 lodów, ale w opakowaniu mamy dołączone tylko 6 patyczków. Foremka najlepiej się sprawdza przy lodach sorbetowych.

Przeróżne foremki ZOKU i akcesoria do lodów ZOKU znajdziecie w sklepie LeDuvel.

Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka

lody-zoku1




Składniki na lody:
130ml zaparzonej, ostygniętej kawy
80ml likieru Baileys
150ml śmietanki kremówki 36%
1 łyżka cukru pudru (niekoniecznie, dla mnie były wystarczająco słodkie od likieru)

zoku

1. Foremkę Zoku włożyć do zamrażalnika na co najmniej 12 godzin.

2. Wszystkie składniki na lody przełożyć do miski i wymieszać mikserem.

3. Do zmarzniętej foremki powkładać patyczki i wlać kawową śmietankę (patrz FILM).

4. Poczekać, aż masa zamarznie. Ja czekałam około 20 minut, chociaż producent na opakowaniu napisał, że wystarczy 9 minut. Trzeba też uważać, bo jak za długo będziemy mrozić lody, to ich nie wyciągniemy. Będziemy musieli wtedy rozmrozić foremkę.

5. Zmarznięte lody wyciągamy przy użyciu pomarańczowej „zakrętki” (patrz FILM) i gotowe :).
Lody możemy również przygotować w zwykłych plastykowych foremkach i włożyć drewniane patyczki.

Smacznego:)

lody-zoku2

Print Friendly, PDF & Email

1 komentarz do “Lody kawowe z likierem Baileys – foremka ZOKU Quick Pop Maker”

Dodaj komentarz