aa-kuku! czyli jak żyć zdrowo i pysznie!

czwartek, 4 lutego 2016

Risotto z papryką, pieczarkami i kurczakiem w curry

Dania z ryżem to świetny sposób na szybki, pożywny i niebanalny obiad! Raz - dwa można wyczarować coś pysznego. Dzisiaj przedstawiam orientalne danie ryżowe - wilgotne, napęczniałe i aromatyczne risotto z papryką, pieczarkami z kurczakiem w sosie curry! Coś dla każdego :) Danie jest jednogarnkowe i właściwie robi się samo - jedyne co należy do nas to pokrojenie warzyw, następnie wrzucanie wszystkiego kolejno na patelnię, mieszanie i oczekiwanie wśród smakowitych zapachów :)

 Risotto z papryką, pieczarkami i kurczakiem w curry




Składniki:
2 czerwone papryki
2 cebule
500 g pieczarek
2 piersi z kurczaka
200 g ryżu risotto
500 ml bulionu
1 łyżka oleju kokosowego
przyprawy: papryka słodka, papryka ostra, curry

Kurczaka kroimy w kostkę i doprawiamy całą torebką curry. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki - najlepiej na całą noc.

Cebulę drobno siekamy i szklimy na jednej łyżce oleju kokosowego. Dodajemy pokrojoną w paski paprykę i całość dusimy.

Pieczarki kroimy i gotujemy w odrobinie wody. Przepłukujemy i dodajemy do cebuli i papryki.
Całość doprawiamy papryką słodką i papryką ostrą.

Kiedy warzywa zmiękną dodajemy zamarynowanego kurczaka i delikatnie podduszamy. Następnie dodajemy ryż i zalewamy 250 ml bulionu.
Dusimy na małym ogniu, mieszając od czasu do czas. Kiedy ryż wchłonie bulion - dolewamy pozostałą część. Gotujemy około 30 minut. 

Powstałe risotto powinno być wilgotne i soczyste. Oprócz tego baaaaaardzo aromatyczne i mocno curry! :)


Gotowe!
Smacznego :)
aakuku 

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz