lutego 02, 2016

Bruschetta z pomidorami, mozzarellą i prosciutto

     Przed nami ostatnie dni karnawału. Jeśli planujecie spotkania z przyjaciółmi, na pewno poszukujecie pomysłów na pyszne, ale szybkie w przygotowaniu przystawki. Bruschetty przygotujecie w mig. Wystarczy kilka prostych składników i gotowe.
Bruschetta to tradycyjna włoska przekąska, jeśli chcecie zrobić je z doskonałych produktów, szukajcie w sklepach Lidl artykułów z tygodnia włoskiego. Na pewno jeszcze znajdziecie to co potrzebne.

Bruschetta sprawdzi się doskonale jako ciepła kolacja. Więc jeśli imprezowanie nie jest dla Was, nie potrzebujecie specjalnej okazji, by przygotować te pyszne zapiekanki.

zapiekanki włoskie



Składniki:
  • 1 bagietka pszenna
  • 1 kulka mozzarelli
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • 3-4 plasterki prosciutto
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek




Wykonanie:

Bagietkę pokroić ukośnie na kromki.
Ząbki czosnku rozetrzeć. Roztartym czosnkiem natrzeć kromki pieczywa, następnie skropić je oliwą z oliwek.

Mozzarellę pokroić w plasterki, na każdej kromce bułki ułożyć porcję sera. Na ser położyć kawałki prosciutto i połówki pomidorków.



Całość zapiec w piekarniku w temperaturze 180 stopni C przez kilka minut - do momentu, aż ser się rozpuści.

zapiekanki z mozarellą

bruschetta przekąska


Smacznego !

1 komentarz:

Copyright © 2017 kolorowo-torcikowo