poniedziałek, 1 lutego 2016

Ciasteczka z nasionami chia

Składniki
(na 40 sztuk)

- ½ szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej (ok. 65g),
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 6 łyżek oleju rzepakowego (ok. 60g),
- ¼ kostki masła (ok. 50g),
- ¼ szklanki cukru (ok. 50g),
- 1 jajko (ok. 60g),
- 2 szklanki płatków owsianych (ok. 220g),
- 5 łyżek nasion chia (ok. 50g),
- 1 łyżka kakao (ok. 10g).


Sposób przygotowania

1. Ucieramy masło z cukrem.
2. Dodajemy pozostałe składniki.
3. Mieszamy wszystko łyżką aż masa będzie gęsta.
4. Formujemy ciasteczka i układamy na blasze.
5. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika i pieczemy przez 10 minut.
6. Po wyjęciu z piekarnika są bardzo miękkie, dlatego zostawiamy je by ostygły i stwardniały.





Ciasteczka są bogate w:

- magnez, który odpowiada za przewodzenie bodźców nerwowych,
- wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które działają przeciwkrzepliwie i przeciwnowotworowo.


Wartość odżywcza jednego ciasteczka:

Porcja waży: ok. 15 g  
Energia: 59,3 kcal   
Białko: 1,4 g   
Tłuszcze: 2,8 g  
Węglowodany: 7,5 g 
Błonnik pokarmowy : 1,0 g


Smacznego i zdrowego:-)
Trójkolorowa Tęcza

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.