Fajitas z wołowiny

Fajitas z wołowiny

Fajitas to w powszechnym odbiorze jedno z bardziej rozpoznawalnych dań kuchni meksykańskiej, choć niektórzy bardziej przypisują je kuchni tex-mex. Tradycyjnie są to cienkie paski (czyli właśnie fajitas) wołowiny, pierwotnie z mostka wołowego, grillowane z warzywami i podane z rozmaitymi możliwymi dodatkami – np. z tortillą, guacamole, żółtym serem, salsą czy ryżem. Można też podać fajitas w tortilli – nadziewając półotwartą tortillę mięsem i warzywami, a więc w formie tacos.

W praktyce dzisiaj danie to przyrządza się z różnych rodzajów mięsa, w tym kurczaka czy wieprzowiny. Dodatkowo, ponieważ w praktyce większość z nas przygotowuje fajitas w warunkach kuchennych na patelni, nie polecamy użycia niezbyt miękkiego, ani chudego mostka wołowego. W praktyce będziemy potrzebowali raczej takiego rodzaju wołowiny, który stanie się miękki już po kilku minutach smażenia. Stąd sugerujemy takie części jak rostbef, antrykot, łopatka czy udziec – na zdjęciach widzicie ten ostatni. Warzywa użyte w naszym przepisie są natomiast dość typowe dla fajitas. A jako dalszy dodatek polecamy czerwony meksykański ryż, na który ostatnio opublikowaliśmy osobny przepis. To jednak nasz subiektywny wybór i jak wspomnieliśmy wyżej, istnieje dużo więcej opcji.

To nieskomplikowane danie z mało wyszukanych składników, ale o całkiem oryginalnym smaku oraz niczego sobie wyglądające na talerzu – kolorowe warzywa i ryż robią tu swoje. Dlatego polecamy każdemu wypróbowanie naszego przepisu, gdyż powinni poradzić sobie z nim nawet mało doświadczeni kucharze-amatorzy, a efekt zdecydowanie wart jest niewielkiego w sumie wysiłku.




Fajitas z wołowiny

Popularne fajitas z wołowiny, czyli cienkie plastry mięsa wołowego grillowane (smażone) z warzywami i podane np. z czerwonym ryżem lub tortillą.

Składniki (dla 2 osób)

  1. 350g względnie delikatnej wołowiny (np. rostbef, udziec)
  2. 1/2 średniej czerwonej papryki
  3. 1/2 średniej żółtej papryki
  4. 1/2 średniej zielonej papryki
  5. 1 średnia czerwona cebula (150g)
  6. kilka łyżek oliwy
  7. sól

Marynata

  1. 2 łyżki soku z limonki
  2. 1 płaska łyżeczka soli
  3. 1 płaska łyżeczka mielonego kminku
  4. 1 płaska łyżeczka granulowanego czosnku
  5. 5 łyżek oliwy

Do podania

  1. czerwony ryż (arroz rojo)
  2. pszenna lub kukurydziana tortilla
  3. świeża nać kolendry

Instrukcje

  1. Wołowinę kroimy na cienkie plastry (ok. 5mm grubości). W misce mieszamy składniki marynaty i dokładnie obtaczamy w niej każdy kawałek mięsa. Zawartość miski przykrywamy i wkładamy do lodówki na ok. 2 godziny. W międzyczasie warto raz jeszcze przemieszać ze sobą kawałki mięsa i marynatę.
  2. Z kolorowych papryk usuwamy gniazda nasienne i kroimy w niezbyt szerokie paski (do 1cm). Cebulę obieramy i kroimy w półtalarki o szerokości podobnej do pasków papryki.
  3. Na głębokiej patelni na dość silnym ogniu rozgrzewamy 3 łyżki oliwy. Wrzucamy warzywa i podsmażamy dość intensywnie przez 2-3 minuty, często mieszając. Zmniejszamy nieco ogień i smażymy warzywa jeszcze przez ok. 8 minut, od czasu do czasu mieszając i dodając nieco soli do smaku.
  4. W międzyczasie rozgrzewamy na sucho drugą patelnię – na dość silnym (ale bez przesady) ogniu. Na gorącą patelnię kładziemy paski zamarynowanej wołowiny. Obsmażamy najpierw dość intensywnie z obu stron, potem nieco zmniejszamy ogień. Mięso smażymy łącznie przez ok. 8 minut, podczas których powinno się dość wyraźnie zarumienić.
  5. Wołowinę podajemy na ciepło z kolorowymi warzywami oraz czerwonym ryżem. Dekorujemy świeżą kolendrą.

Uwagi

  1. Dobrym dodatkiem do marynaty będzie również kmin rzymski (kumin) – możemy go użyć obok lub nawet zamiast kminku, pamiętając jednak, że to bardzo aromatyczna przyprawa (dużo bardziej niż kminek).
  2. My proponujemy podawać fajitas z dość pikantnym czerwonym ryżem. Jeśli jednak planujecie łagodniejsze dodatki, albo zwyczajnie jesteście entuzjastami ostrych smaków, dodajcie do marynaty również szczyptę chili.
Kulinarna Pokusa https://www.kulinarnapokusa.pl/

Leave a Reply

  • Kategorie przepisów

  • Ostatnio popularne

    Bulion mięsno-warzywny
    Schab faszerowany śliwkami
    Gulasz z serc z indyka
    Pieczarki duszone z czosnkiem i chili
    Pierogi z kapustą i grzybami
    Kaczka z jabłkami inaczej
    Gęsina w słodkiej kapuście
  • Popularne tagi

  • Obserwuj nas także na

    zBLOGowani.pl
    Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów przepisy kulinarne rondel myTaste.pl
  • %d bloggers like this: