piątek, 29 stycznia 2016

Pączki wiedeńskie z rumem - Spritzkrapfen


Pączki wiedeńskie, gniazdka, oponki... Każdy nazywa je inaczej, łączy je niewątpliwie jedna cecha - są pyszne i bardzo proste do zrobienia! Spritzkrapfen czyli pączki rodem z Wiednia nie potrzebują drożdży czy też proszku do pieczenia by pięknie urosnąć i się napuszyć, smaży się je bowiem z ciasta parzonego. W wersji z rumowym lukrem gniazdka po prostu rozpływają się w ustach... To stanowczo jedne z moich ulubionych pączków :-) Polecam!

Składniki:
Na około 18 - 20 szt.:

200 g mąki pszennej
250 ml wody
110 g masła
2 łyżeczki cukru waniliowego
4 duże jajka (L)
szczypta soli

oraz:

1 l oleju do smażenia (rzepakowy, kokosowy)

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Wodę wlać do garnka, dodać masło, szczyptę soli i cukier waniliowy. Zagotować. Zdjąć z palnika, wsypać całą mąkę i bardzo energicznie wymieszać masę najlepiej za pomocą dużej drewnianej łyżki. Postawić na palnik i jeszcze przez 90 sekund energicznie mieszać aż powstanie gładka masa. Zdjąć z palnika, lekko przestudzić.


Z papieru do pieczenia lub pergaminu wyciąć kwadraty o boku 10 x 10 cm. Do masy wbijać kolejno po jednym jajku cały czas ucierając. Masa stopniowo wchłonie wszystkie jajka. Powstanie gęste, gładkie ciasto.


Ciasto przełożyć do worka cukierniczego zakończonego dużą gwiazdką (np. Wilton tylka 1 M). Wyciskać okręgi o średnicy 8 cm na przygotowane kwadraty z papieru do pieczenia.


W dużym, niewysokim garnku rozgrzać olej do temperatury 180°C. Wkładać pączki papierkiem do góry. Pod wpływem temperatury papier sam zacznie odklejać się od pączka, należy go wtedy zdjąć najlepiej przy pomocy szczypców. Smażyć pączki po 3 - 4 sztuki, z obu stron na złoty kolor, po około 4 - 5 minut z każdej strony.

Najlepiej na początku wypraktykować sobie rozmiar jednego rozprężonego pączka. Należy pilnować temperatury oleju. W momencie wkładania pączków olej nieco stygnie, można pokręcić wtedy nieco i zmniejszyć gdy temperatura ustabilizuje się.



Wyjmować pączki przy pomocy szczypców lub łyżki cedzakowej, odsączyć z tłuszczu na ręczniku papierowym. Następnie przekładać na kratkę do studzenia ciastek.




Rumowa glazura:

200 g cukru pudru
2 łyżki rumu
1-2 łyżki wody

Cukier puder utrzeć z rumem, stopniowo dodając wodę. Lukier nie powinien być zbyt gęsty, łatwiej smaruje się nim pączki. Polukrować pączki przy pomocy pędzelka.


Smacznego! :-)

Źródło inspiracji: książka Kaffeehaus - Rick Rodgers

__________________________________________________________________________________
ZOBACZ TAKŻE:
Klasyczne pączki z różą

Niezawodne faworki

Pączki liliputki z Advocaatem


2 komentarze:

  1. Ale pyszności:) zapraszam na konkurs http://jedzismakuj.blogspot.com/2016/01/konkurs-kulinarna-frajda-przepisy.html

    OdpowiedzUsuń
  2. Z ciasta parzonego- super sprawa :)
    Ślicznie wyglądają.

    OdpowiedzUsuń

Drukuj