CHURROS – hiszpańskie słodkości z ciasta parzonego

Jak już pisałam Wam ostatnio Churros to hiszpańskie słodkości z ciasta parzonego.

Podawane w Hiszpanii dosłownie wszędzie – zarówno na śniadanie, jak i deser czy też przekąskę.

Obsypane cukrem pudrem czy też zanurzone w czekoladzie – zawsze smakują obłędnie!

Ostatnio jedliśmy te Zakręcone Churros – bezglutenowe , a dziś mam dla Was ich oryginalną wersję!

Koniecznie wypróbujcie!

churros , hiszpania , kuchnia hiszpanksa , tlusty czwartek , ostra na slodko (1)x

  • SKŁADNIKI:* mąka pszenna – 100 g
    * mleko – 125 ml
    * cukier – 1 łyżka
    * duże jajko – 1 szt
    * masło – 30 g
    * wódka – 1 łyżeczka
    * smalec do smażenia
  • SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:W garnku rozpuszczamy mleko , cukier i masło, a do gorącego wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy drewnianą łyżką, by powstało gęste , gładkie ciasto. Studzimy.,Do chłodnego ciasta wbijamy jajko i wlewamy wódkę – miksujemy.Przekładamy do rękawa cukierniczek i wyciskamy krótkie pałeczki na bardzo mocno rozgrzany smalec.

    Smażymy na złoto!

    Smacznego!

You Might Also Like

5 komentarzy

  • Reply
    PĄCZKI Z CZEKOLADĄ I ORZECHAMI - najlepsze!
    2 lutego 2016 at 08:56

    […] i Tłusty Czwartek zbliża się wielkimi […]

  • Reply
    Marlena
    3 lutego 2016 at 21:37

    Przepyszne !!! :D Wspaniały przepis, wędruje do moich ulubionych :) Pozdrawiam :)

  • Reply
    CIASTECZKA SEROWE ( 3 Składnikowe! ) - Ekspresowe!
    16 marca 2016 at 20:12

    […] Ciasteczek tu dawno nie było, a więc pora nadrobić zaległości! […]

  • Reply
    PAELLA Z KURCZAKIEM
    30 marca 2016 at 03:19

    […] będziemy zajadać? Paellę – czyli tradycyjne danie kuchni hiszpańskiej przyrządzanie z ryżu z dodatkiem szafranu ( a zarazem jedno z moich ulubionych! […]

  • Reply
    Aga
    16 listopada 2016 at 10:05

    Witam,
    Potrzebuję zrobić je do szkoły czy na drugi dzień też są dobre?

  • Leave a Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress