Kotlety ziemniaczane, które od zawsze gościły na stole, ja
dziś zrobiłam z małą zmianą z dodatkiem sera i szynki.
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 100 g szynki w plastrach
- 100 g sera żółtego
- 1 jajko
- sól
- pieprz
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- bułka tarta
- olej
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy i gotujemy, gorące przeciskamy przez
praskę lub ugniatamy dokładnie tłuczkiem. Jeżeli mamy ziemniaki z dnia wcześniejszego
to mielimy w maszynce. Do zimnych ziemniaków dodajemy pokrojoną w drobną
kosteczkę szynkę i starty na grubych oczkach żółty ser. Wbijamy jajko, mieszamy
dokładnie i dosypujemy bułki tartej, aby zagęścić masę w ilości wg. uznania. Przyprawiamy
solą, pieprzem i natką pietruszki i ponownie dokładnie mieszamy. Formujemy małe
płaskie kotleciki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na gorącym oleju.
Podajemy z sosem pieczarkowym lub pomidorowym.
Życzę smacznego
muszę spróbować!
OdpowiedzUsuńBardzo fajnie wyglądają te kotlety :)
OdpowiedzUsuńwww.brulionspadochroniarza.pl