Czas przygotowania: ok.40 minut
Składniki:
- 4 filety z piersi kurczaka
- 2 pory średniej wielkości
- 1 szalotka
- 250ml białego wina (ewentualnie bulion)
- 250ml śmietanki 30%
- 2 łyżki drobno pokrojonego szczypiorku
- sól
- świeżo zmielony pieprz
- 100g masła
Umyte piersi z kurczaka oprószyć solą i świeżo zmielonym pieprzem. Pory i szalotkę pokroić cieniutko i blanszować około 2 minut we wrzącej wodzie. Masło roztopić, przysmażyć filety z kurczaka razem z szalotką i porami na kolor złotobrązowy. Mięso wyjąć wraz z porami i trzymać w cieple. Pozostały sos ze smażenia rozprowadzić z białym winem lub bulionem,dodać śmietankę i odparować do pożądanej konsystencji. Dodać pory i kilka minut podgotować razem. Na końcu duszenia dodać szczypiorek.
Uwagi:
Polecam podawać filety te z ryżem i warzywami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz