24 stycznia 2016

CIASTECZKA Z MASŁEM ORZECHOWYM I CZEKOLADĄ


Dla zakochanych w maśle orzechowym polecam upieczenie tych bardzo smacznych i prostych ciasteczek. Dodatek czekolady sprawia, że baaardzo trudno jest się im oprzeć. 
Przepis jest idealny dla osób początkujących w kuchni.

Przepis ze zdjęciami krok po kroku.

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).



Przepis z kulinarnego magazynu "Everyday Food" z 2009r.

Składniki na około 35 ciastek: 


  • 1,5 szklanki przesianej mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 szklanka masła orzechowego
  • 4 łyżki miękkiego masła
  • 0,5 szklanki brązowego cukru
  • 0,5 szklanki zwykłego cukru
  • 2 duże jajka
  • 230 gramów mlecznej lub gorzkiej czekolady (połamanej) lub specjalnych czekoladowych groszków do wypieków
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej lub 2 łyżeczki cukru waniliowego


Wykonanie:

1. Do miski włóż: masło orzechowe, masło zwykłe i oba cukry (i waniliowy, jeżeli go używasz). Utrzyj składniki na puszystą masę.


2. Wciąż miksując (na najwolniejszych obrotach) dodawaj do masy po jednym jajku i ekstrakt z wanilii.


3. Dodaj przesianą mąkę z sodą oczyszczoną i ucieraj do połączenia się składników.


4. Na końcu wsyp małe kawałki czekolady i wymieszaj łyżką.


5. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i wykładaj na niego kulki ciasta (nabierałam je za pomocą okrągłej miarki o rozmiarze około 20ml, czyli małej łyżki do lodów o średnicy 4cm lub zwykłej, bardzo kopiastej łyżeczki do herbaty). Pamiętaj o zachowaniu odstępów.
6. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 12-15 minut.

Smacznego :)

1 komentarz:

  1. Dzień dobry. Mam pytanie dotyczące gramatury masła orzechowego. W przepisie jest podana jedna szklanka masła orzechowego, tzn. ile gramów? Z góry dziękuję za odpowiedź, pozdrawiam Sonia

    OdpowiedzUsuń