wtorek, 21 października 2014

Koktajl dyniowy

Składniki
(na 2 porcje)

- 200 g purée z dyni,
- ½ banana (ok. 60g),
- ½ szklanki soku z pomarańczy (ok. 100 ml),
- ½ łyżeczki cynamonu,
- kawałek świeżego imbiru (startego na tarce),
- ½ łyżeczki miodu (ok. 6g),
- szklanka mleka 2% (ok. 250ml).


Sposób przygotowania

1. Miksujemy wszystkie składniki.



Koktajl z dyni jest bogaty w: 

- β- karoten, który jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo,
- wapń, który odpowiada za prawidłową budowę kości.


Wartość odżywcza jednej porcji:

Porcja waży: ok. 300 ml  
Energia: 197,07 kcal   
Białko: 19,9 g   
Tłuszcze: 4,2 g  
Węglowodany: 32,1 g 

Błonnik pokarmowy : 6,5 g





Smacznego i zdrowego:-)

Trójkolorowa Tęcza 

1 komentarz:

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.