wtorek, 4 listopada 2014

Pizzerki

Składniki
(na 6 pizzerek)

Ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej Graham (ok. 240g),
- 10 g drożdży suszonych ,
- 2 łyżki oliwy z oliwek (ok. 20g),
- 3/4 szklanki wody,
- ½  łyżeczki soli.

Nadzienie:
- 400 g pieczarek,
- 1 cebula (ok. 60g),
- 1 łyżka oleju rzepakowego (ok. 10g)
- kulka Mozarelli (ok. 125g),
- łyżka koncentratu pomidorowego (ok. 20g)
- oregano.


Sposób przygotowania

1. Mieszamy wszystkie składniki ciasta, następnie przekładamy na blat i zagniatamy.
2. Ciasto wkładamy do miski i zostawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę. 
3. Cebulę siekamy na drobno i podsmażamy na oleju.
4. Do cebuli dodajemy obrane i pokrojone pieczarki. Całość dusimy aż odparuje cała woda.
5. Mozarellę kroimy na drobne kawałki.
6. Ciasto dzielimy na 6 części. Każdą część rozwałkowujemy i pozostawiamy do wyrośniecia na ok. 15 min.
7. Nakładamy na ciasto koncentrat pomidorowy, pieczarki, Mozarellę i posypujemy oregano.
8. Pizzerki wstawiamy do nagrzanego do 200°C piekarnika i pieczemy ok. 20 min.




Pizzerki są bogate w:

- błonnik pokarmowy, który daje uczucie sytości i usprawnia perystaltykę jelit,
- jednonienasycone kwasy tłuszczowe, które działają przeciwmiażdżycowo.


Wartość odżywcza jednej porcji:

Porcja waży: ok. 160 g  
Energia: 227,9 kcal   
Białko: 10,3 g   
Tłuszcze: 9,5 g  
Węglowodany: 31,1 g 
Błonnik pokarmowy : 5,9 g






Smacznego i zdrowego:-)

Trójkolorowa Tęcza

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.