poniedziałek, 5 stycznia 2015

Salsa meksykańska

Składniki
(na 2 porcje)

- ¼ papryki (ok. 50g),
- ¼ cebuli (ok. 20g),
- ½ szklanki passaty pomidorowej (ok. 125 ml),
- łyżeczka oleju rzepakowego (ok. 5g),
- przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra, ulubione zioła.


Sposób przygotowania

1. Cebulę drobno kroimy i szklimy na oleju rzepakowym.
2. Do cebuli dodajemy drobno pokrojoną paprykę.
3. Całość dusimy ok. 5 min.
4. Do papryki dodajemy passatę pomidorową i dusimy kolejne 5 min.
5. Gotową salsę doprawiamy do smaku.



Salsa jest bogata w:

- witaminę C (pochodząca z papryki), która jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo,
- likopen (pochodzący z passaty), który przeciwdziała procesom starzenia się.


Wartość odżywcza jednej porcji:

Porcja waży: ok. 100 g  
Energia: 45,6 kcal   
Białko: 1,3 g   
Tłuszcze: 2,9 g  
Węglowodany: 5,6 g 
Błonnik pokarmowy : 1,8 g










Smacznego i zdrowego:-)

Trójkolorowa Tęcza

1 komentarz:

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.