piątek, 13 lutego 2015

Łosoś w pistacjach na bazyliowym puree

Składniki
(na 2 porcje)

 -200 g filetu z łososia,
- sok z cytryny,
- 4 łyżki pistacji (ok. 40g),
- skórka starta z cytryny,
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego (ok. 5g),
- 1 ząbek czosnku,
- listki bazylii,
- sól i pierz.

na puree:

- 4 ziemniaki (ok. 280 g),
- 2 łyżki mleka (ok. 20ml),
- listki bazylii,
- sól.


Sposób przygotowania

1.  Łososia dzielimy na dwie porcje, marynujemy w soli, pieprzu i soku z cytryny.
2.  Przygotowujemy pistacjową skorupkę: startą skórkę z cytryny mieszamy z olejem, czosnkiem, rozdrobnionymi pistacjami i bazylią.
3. Łososia obsypujemy przygotowaną posypką i pieczemy przez ok. 15 min. w 180C.
4. Listki bazylii miksujemy blenderem.
5. Gotujemy ziemniaki i rozgniatamy praską z dodatkiem mleka.
6. Do ziemniaków dodajemy zmiksowaną bazylię.




Łosoś w skorupce pistacjowej jest bogaty w:

- kwasy omega-3 (pochodzące z łososia), które działają przeciwnowotworowo i przeciwkrzepliwie,
- substancje uspokajające, pochodzące z bazylii.


Wartość odżywcza jednej porcji:

Porcja waży: ok. 270 g  
Energia: 453,8 kcal   
Białko: 27,0 g   
Tłuszcze: 26,1 g  
Węglowodany: 31,1g 
Błonnik pokarmowy : 3,3 g






Smacznego i zdrowego:-)

Trójkolorowa Tęcza

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.