środa, 17 czerwca 2015

Makaron ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Składniki
(na 2 porcje)

- 2/5 opakowania makaronu (ok. 200g),
- 2 łyżki oleju rzepakowego (ok. 20g),
- 2 piersi z kurczaka (ok. 200g),
- 1 cebula (ok. 40g),
- ząbek czosnku,
- 4 suszone pomidory (ok. 80g),
- opakowanie świeżego szpinaku (ok. 150g),
- 4 łyżki jogurtu greckiego (ok. 100g),
- przyprawy: sól, pieprz, wędzona papryka, curry, sos, sojowy.


Sposób przygotowania

1. Kurczaka kroimy w kostkę, marynujemy w łyżce oleju i ulubionych przyprawach, i smażymy na patelni teflonowej.
2. Cebulę szklimy na łyżce oleju i dodajemy do niej szpinak.
3. Suszone pomidory kroimy w kostkę.
4. Do szpinaku dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek, pomidory suszone i kurczaka.
5. Całość zagęszczamy jogurtem greckim (możemy dodać również odrobinę wody)
6. Makaron gotujemy al dente i podajemy z sosem.




Makaron z sosem szpinakowym jest bogaty w:

- żelazo (pochodzące ze szpinaku), które jest składnikiem hemoglobiny,
- likopen (pochodzący z suszonych pomidorów), który działa przeciwnowotworowo,
- substancje przeciwbakteryjne, pochodzące z cebuli i czosnku.


Wartość odżywcza jednej porcji:

Porcja waży: ok. 400 g 
Energia: 745,1 kcal   
Białko: 45,3 g   
Tłuszcze: 23,7 g  
Węglowodany: 94,0
Błonnik pokarmowy : 7,5 g





 Smacznego i zdrowego:-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.