wtorek, 23 czerwca 2015

Burgery z łososia i kaszy jaglanej

Składniki
(na 4 burgery) 

- 200 g filetu z łososia,
- 4 suszone pomidory (ok. 80g)
- 1/3 szklanki kaszy jaglanej (ok. 60g),
- cebula (ok. 40g),
- ząbek czosnku
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
- łyżka oleju rzepakowego (ok. 10g),
- przyprawy: sok z cytryna, sól, pieprz, wędzona papryka.


Sposób przygotowania

1. Usuwamy skórę z łososia.
2. Łososia i suszone pomidory siekamy na drobno.
3. Siekamy cebulę i szklimy ją na oleju rzepakowym.
4. Kaszę jaglaną gotujemy wedle przepisu na opakowaniu i miksujemy na gładką pastę.
5. Łączymy ze sobą kaszę jaglaną, zeszkloną cebulę, łososia, suszone pomidory, wyciśnięty przez praskę ząbek czosnku i pietruszkę.
6. Całość doprawiamy solą, pieprzem, sokiem z cytryny i wędzoną papryką.
7. Formujemy 4 kotlety.
8. Burgery smażymy na patelni teflonowej bez dodatku tłuszczu po ok. 2 min. z każdej strony.




Burgery są bogate w:

- kwasy omega-3 (pochodzące z łososia), które działają przeciwzapalnie,
- likopen (pochodzący z pomidorów suszonych), który działa przeciwnowotworowo,
- krzem (pochodzący z kaszy jaglanej), który pozytywnie wpływa na włosy i paznokcie.


Wartość odżywcza jednego burgera:

Porcja waży: ok. 110 g  
Energia: 220,1 kcal   
Białko: 12,7 g   
Tłuszcze: 12,6 g  
Węglowodany: 16,0 g 
Błonnik pokarmowy : 1,9 g







Smacznego i zdrowego:-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.