czwartek, 10 września 2015

Babeczki bananowe z malinami

Składniki
(na 12 babeczek)

- 4 dojrzałe banany (ok. 460g),
- szklanka daktyli (ok. 100g),
- ½ szklanki mleka 2% (ok. 125 ml),
- 2 szklanki mąki Graham (ok. 260g),
- 3 łyżki oleju rzepakowego (ok. 30g),
- szklanka malin (ok. 120g),
- ½ łyżeczki sody.


Sposób przygotowania

1. Daktyle zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na ok. 30 min.
2. Banany miksujemy razem z daktylami na gładką pastę.
3. Do bananów i daktyli dodajemy mleko, olej, mąkę, sodę i delikatnie mieszamy.
4. Masę przelewamy do foremek, dekorujemy malinami i pieczemy w 180⁰C przez ok. 20 min.




Babeczki bananowe z malinami są bogate w:

- potas (pochodzący z bananów i daktyli), który reguluje przewodzenie bodźców nerwowych,
- błonnik pokarmowy (pochodzący z mąki i malin), który daje uczucie sytości.


Wartość odżywcza jednej porcji:

Porcja waży: ok. 90 g 
Energia: 152,0 kcal   
Białko: 3,6 g   
Tłuszcze: 2,8 g  
Węglowodany: 31,9 
Błonnik pokarmowy : 4,4 g






Smacznego i zdrowego:-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.