Makaroniki z masłem orzechowym

spot_img

Makaroniki były moim cukierniczym marzeniem już od dłuższego czasu. Więc próbowałam. i próbowałam… za pierwszym razem było mi tak przykro, że nie wyszły, że odłożyłam na długo ten pomysł – więc jeśli i Was to spotkało, mam dla Was pocieszenie: w robieniu makaroników świetne jest to, że nawet jeśli nie wyjdą makaroniki to wyjdzie coś innego i to też będzie pyszne :) i jeszcze dla wyjaśnienie jeśli komuś makaroniki kojarzą się tylko z małym makaronem – to francuskie ciasteczka bezowe z mąką migdałową przełożone dowolnym kremem. Nie przepadam za bardzo słodkimi ciastkami dlatego starałam się wybierać przepisy, gdzie cukru jest jak najmniej – okazało się jednak, że to nie jest najlepsza technika. Cukier musi być i kropka. Możecie wyrównać sobie to później używając mało słodkiego nadzienia – dzisiejsze makaroniki zrobiłam z kremem z masła orzechowego i pasuje naprawdę idealnie :)

Makaroniki 16

Składniki:

50 g białek
45 g cukru
65 g cukru pudru
65 g mąki migdałowej (zmielonych migdałów)

Składniki na krem:

1 łyżka masła orzechowego
100 ml śmietany kremówki

Jak zrobić makaroniki?

Mąkę migdałową dokładnie przesiewamy, większe kawałki, które zostaną na sitku trzeba odrzucić i w ich miejsce dodać nową mąkę – tak żeby w sumie mieć 65 g, przesiewamy cukier puder i mieszamy dokładnie z mąką migdałową.

Makaroniki 1

Białka (dobrze, żeby były w temperaturze pokojowej) ubijamy na sztywno z cukrem (zwykłym, nie pudrem).

Makaroniki 2

Szpatułką mieszamy białka z cukrem pudrem i mąką migdałową. Mieszanie to ważna część przepisu – jeśli masa będzie wymieszana zbyt mocno makaroniki nie urosną, jeśli zbyt słabo (zostanie za dużo pęcherzyków powietrza) podczas pieczenia ciasteczka urosną za bardzo i popękają. Jak sprawdzić czy mamy odpowiednią konsystencję? Podnosimy szpatułkę i patrzymy na spadające ciasto – powinno spadać dość cienką długą strużką (w jednym z przepisów przeczytałam, że wstążka musi być na tyle długa, żeby dało się ułożyć z niej ósemkę).

Makaroniki 3

Gotowe makaroniki można wyciskać bezpośrednio z worka lub użyć okrągłej tylki – dzięki temu ciasteczka będą miały równiejsze brzegi.

Makaroniki 4

Makaroniki 5

Makaroniki wyciskamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Po nałożeniu można uderzyć blaszką kilka razy w stół, żeby ciasteczka się wyrównały.

Makaroniki 6

Blachę z makaronikami odstawiamy na 30 – 40 minut. W tym czasie makaroniki powinny zastygnąć na tyle, żeby na wierzchu utworzyła się skorupka – można sprawdzić palcem czy ciasto się nie klei.

Makaroniki 7

Możemy wykorzystać ten czas na przygotowanie prostego kremu. Masło orzechowe mieszamy w miseczce ze śmietaną kremówką – nie trzeba jej ubijać, ma jedynie rozcieńczyć masło orzechowe do odpowiedniej konsystencji. Gotowy krem powinien być na tyle delikatny, żeby dało się go bez trudu wycisnąć przez worek.

Makaroniki 8

Makaroniki pieczemy około 6-7 minut w temperaturze 160 stopni – dobrze mieć je na oku. Jak tylko zaczną lekko się rumienić znaczy, że są gotowe.

Makaroniki 9

Gotowe makaroniki powinny mieć na górze „skorupkę” czyli chrupiącą warstwę i falbankę na dole.

Makaroniki 10

Na blaszce parujemy ciasteczka według rozmiaru.

Makaroniki 11

Wyciskamy krem i sklejamy połówki.

Makaroniki 12

Makaroniki 13

Makaroniki 14

Przed podaniem dobrze jest schłodzić makaroniki przynajmniej pół godziny w lodówce (w szczelnie zamkniętym pojemniku).

Makaroniki 15

Makaroniki 16

Makaroniki 18

Smacznego!

Po więcej słodkich zdjęć zapraszam na mój Instagram :)

Wasze ulubione:

8 KOMENTARZE

Zobacz też: