Ciasto miodowe z masą budyniową i prażonym słonecznikiem.

Bardzo lubię miodowe ciasta.To nie
zawiera zbyt wiele cukru ,bo na wierzchu
znajduje się karmelowo – budyniowa warstwa ,
która jest wystarczająco słodka.Ciasto rozpływa
się w ustach i nie trzeba czekać aż zmiękną
blaty .Jest dobre od razu po upieczeniu.

IMG_9301

Składniki :na blaszkę,która jest w piekarniku
Ciasto po upieczeniu pokroiłam na trzy części .

Placek miodowy :
300 g mąki
50 g ciemnego cukru
2 łyżki płynnego miodu
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 jajka
150 g masła

Wszystkie składniki zagnieść jak na kruche ciasto i rozwałkować na
całej blaszce wyłożonej papierem ,która znajduje się w piekarniku .
Piec w 175 stopniach przez 10 minut .Ostudzić ,przekroić na trzy
części .

Krem budyniowy :
0,5 l mleka
50 g cukru
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 cukier waniliowy
200 g masła
W połowie szklanki mleka rozmieszać cukry z mąką ziemniaczaną.
Resztę mleka zagotować i dodać do wrzątku mieszankę mączno – cukrową .
Dokładnie mieszać aż masa zgęstnieje .Do gorącej masy wmiksować
masło i rozsmarować połowę na pierwszym placku miodowym .Przykryć
kolejnym i rozsmarować na nim drugą część masy budyniowej .Na krem
położyć trzeci blat miodowego ciasta.Do pozostałej masy budyniowej dodać
4 łyżki masy kajmakowej .Dobrze wymieszać i rozsmarować na wierzchu ciasta.

Dodatkowo:

150 g słonecznika
Słonecznik prażymy na suchej patelni i posypujemy nim ciasto lekko
dociskając do masy .Smacznego.

IMG_9296

IMG_9298

Dodaj komentarz