Wonton pierożki zrób je sam :)

Polskie miasta zapełniają się miejscami gdzie można zjeść wonton ja polecam zrób je w domu.

Wonton zrób je sam, czyli jak zrobić pyszne chińskie pierożki w domu. 

 

won ton pierożki chińskie

 

 

Wonton to nazywa pierożków, chińskich gotowanych na parze. W Warszawie już jest kilka miejsc gdzie możesz zjeść takie pierożki, w Krakowie obecnie bodajże są dwa lub trzy miejsca i podbijają podniebienia klientów. Często też pierożki won ton podaje się wraz z zupą. 

Jako, że mamy w domu koszyk do gotowania na parze, zrobiliśmy swoją wersję i to w sumie nie jedną… Pierożki z różnymi nadzieniami, przeważnie spotyka się nadzienia z kurczaka, krewetek a nawet w Krakowie z baraniny. U nas były trzy, dzisiaj przepis na mięsne wersje won ton :

Pierożki nadzienie z kurczaka

  • 20 dkg piersi z kurczaka
  • 2 cm kawałek imbiru 
  • pęczek kolendry 
  • 3 łyżki sosu sojowego 
  • 1 ubite białko 

 

Piersi z kurczaka zmieliłam w maszynce do mięsa, dodałam obrany i rozdrobniony imbir , posiekaną kolendrę i sos sojowy, dodałam ubite białko. Wymieszałam i odstawiłam do lodówki na około 30 minut. 

won ton z kurczakiem i kolendrą

 

Wonton z wieprzowiny i krewetek

  • 20 dkg łopatki wieprzowej 
  • 15 dkg krewetek ( u mnie średniej wielkości mrożone ) 
  • 1 łyżka sosu sojowego 
  • 1 łyżka oleju sezamowego 
  • około 8 cm kawałek białej części pora 
  • 1 cebula 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 1 łyżeczka pieprzu z kolendrą 
  • 1 białko ubite na pianę 

Łopatkę zmielić w maszynce, krewetki obrać i drobno posiekać, imbir, czosnek i pora posiekać drobno, dodać przyprawy i białko i wymieszać. Odstawić do lodówki na pół godziny 

won ton z wieprzowiną i krewetkami

Sos 

  • 0,5 szkl. sosu sojowego
  • 0,5 łyżeczki chili 
  • 2 łyżki sosu sezamowego 
  • 1 łyżeczka octu ryżowego 
  • pół pęczka kolendry 
  • pół pora ( biała część ) 

Pora, cebulę i kolendrę drobno posiekać, przełożyć do miski dodać resztę składników, wymieszać i odstawić do „przegryzienia”

 

A teraz najważniejsze skąd bierzemy ciasto – mamy dwa wyjścia – w sklepach orientalnych możemy kupić już gotowe ciasto do pierożków wonton. ( np. tu ale sklepów jest wiele ). 

Możemy też zrobić sami, my wykorzystaliśmy przepis znaleziony w necie:

Ciasto do pierożków 

  • 350 gram mąki pszennej 
  • 250 ml wody letniej 

 

Wszystko umieszczamy w misie miksera z hakiem i włączamy aż zrobi się kula. I gotowe, wałkujemy po kawałku ciasto tak jak na pierogi, tyle że musi być bardzo cienkie i kroimy na kwadraciki. 

 

Na kwadraciku umieszczamy wybrany przez nas farsz i sklejamy tak jak chcemy :) czyli klasycznie w pierożka, w stojącego pierożka – wszystkie chwyty dozwolone – a więcej znajdziecie na youtube jak kleić pierożki ( TU

wonton jak zrobić

 

Potem zostaje nam tylko ugotowanie na parze naszych pierożków. Gotujemy w koszyczku wyłożonym papierem ( u mnie zwykły papier do pieczenia ) i gotujemy około 10-12 minut jedną porcję, podajemy gorące wraz z naszym sosem. 

 

 

I na końcu zdjęcie oczekujących na zrobienie zdjęcia ;) i może poczęstujesz, bo pięknie pachnie :) 

di

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2 myśli na temat “Wonton pierożki zrób je sam :)

  1. Ja czasem zamawiam won ton z krewetkami lub mięsem z Pańskiej 85 w Warszawie, nie wiem czy sama potrafiłabym taki smak odtworzyć, ale może warto spróbować.

Możliwość komentowania jest wyłączona.