Polskie miasta zapełniają się miejscami gdzie można zjeść wonton ja polecam zrób je w domu.
Wonton zrób je sam, czyli jak zrobić pyszne chińskie pierożki w domu.
Wonton to nazywa pierożków, chińskich gotowanych na parze. W Warszawie już jest kilka miejsc gdzie możesz zjeść takie pierożki, w Krakowie obecnie bodajże są dwa lub trzy miejsca i podbijają podniebienia klientów. Często też pierożki won ton podaje się wraz z zupą.
Jako, że mamy w domu koszyk do gotowania na parze, zrobiliśmy swoją wersję i to w sumie nie jedną… Pierożki z różnymi nadzieniami, przeważnie spotyka się nadzienia z kurczaka, krewetek a nawet w Krakowie z baraniny. U nas były trzy, dzisiaj przepis na mięsne wersje won ton :
Pierożki nadzienie z kurczaka
- 20 dkg piersi z kurczaka
- 2 cm kawałek imbiru
- pęczek kolendry
- 3 łyżki sosu sojowego
- 1 ubite białko
Piersi z kurczaka zmieliłam w maszynce do mięsa, dodałam obrany i rozdrobniony imbir , posiekaną kolendrę i sos sojowy, dodałam ubite białko. Wymieszałam i odstawiłam do lodówki na około 30 minut.
Wonton z wieprzowiny i krewetek
- 20 dkg łopatki wieprzowej
- 15 dkg krewetek ( u mnie średniej wielkości mrożone )
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka oleju sezamowego
- około 8 cm kawałek białej części pora
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka pieprzu z kolendrą
- 1 białko ubite na pianę
Łopatkę zmielić w maszynce, krewetki obrać i drobno posiekać, imbir, czosnek i pora posiekać drobno, dodać przyprawy i białko i wymieszać. Odstawić do lodówki na pół godziny
Sos
- 0,5 szkl. sosu sojowego
- 0,5 łyżeczki chili
- 2 łyżki sosu sezamowego
- 1 łyżeczka octu ryżowego
- pół pęczka kolendry
- pół pora ( biała część )
Pora, cebulę i kolendrę drobno posiekać, przełożyć do miski dodać resztę składników, wymieszać i odstawić do „przegryzienia”
A teraz najważniejsze skąd bierzemy ciasto – mamy dwa wyjścia – w sklepach orientalnych możemy kupić już gotowe ciasto do pierożków wonton. ( np. tu ale sklepów jest wiele ).
Możemy też zrobić sami, my wykorzystaliśmy przepis znaleziony w necie:
Ciasto do pierożków
- 350 gram mąki pszennej
- 250 ml wody letniej
Wszystko umieszczamy w misie miksera z hakiem i włączamy aż zrobi się kula. I gotowe, wałkujemy po kawałku ciasto tak jak na pierogi, tyle że musi być bardzo cienkie i kroimy na kwadraciki.
Na kwadraciku umieszczamy wybrany przez nas farsz i sklejamy tak jak chcemy :) czyli klasycznie w pierożka, w stojącego pierożka – wszystkie chwyty dozwolone – a więcej znajdziecie na youtube jak kleić pierożki ( TU )
Potem zostaje nam tylko ugotowanie na parze naszych pierożków. Gotujemy w koszyczku wyłożonym papierem ( u mnie zwykły papier do pieczenia ) i gotujemy około 10-12 minut jedną porcję, podajemy gorące wraz z naszym sosem.
I na końcu zdjęcie oczekujących na zrobienie zdjęcia ;) i może poczęstujesz, bo pięknie pachnie :)
Ja czasem zamawiam won ton z krewetkami lub mięsem z Pańskiej 85 w Warszawie, nie wiem czy sama potrafiłabym taki smak odtworzyć, ale może warto spróbować.