Desery/ Śniadania i kolacje

Placuszki z kaszy jaglanej

Znakomite placuszki z kaszy jaglanej, które są nie tylko bardzo smaczne ale przede wszystkim bardzo zdrowe. Możemy podać je z ulubionymi dodatkami takimi jak syrop klonowy, miód, banany czy inne owoce. Kasza jaglana jest lekkostrawna, nie zawiera glutenu, poprawia przemianę materii, oczyszcza i odkwasza organizm. Zawiera witaminy: E, B, krzemionkę oraz lecytynę. Takie placuszki warto zrobić na śniadanie. Polecam.

Placuszki z kaszy jaglanej

Drukuj przepis
Czas gotowania: 40

Składniki

  • -2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
  • -250 g serka ricotta (można zamienić na twaróg)
  • -1 jajko
  • -1 banan
  • -3 łyżki miodu
  • -około 3-4 łyżki mąki pszennej
  • -szczypta proszku do pieczeni
  • -olej lub masło do smażenia

Przygotowanie

Kaszę jaglaną gotujemy i studzimy. Warto ją przed gotowaniem przepłukać na sicie zimną wodą a następnie wrzątkiem, pozbędziemy się w ten sposób gorzkawego posmaku.

W misce rozgniatamy banana, dodajemy serek, jajko, miód, mąkę i proszek do pieczenia. Mieszamy pod koniec dodając ostudzoną kaszę jaglaną. Całość miksujemy blenderem na jednolitą masę (w razie konieczności dodajemy więcej mąki).

Na rozgrzanej patelni z dodatkiem tłuszczu smażymy placuszki na złoty kolor.

Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Smacznego 🙂

Może Ci się spodobać również

4 komentarze

  • Reply
    Marzena
    8 stycznia 2016 at 18:15

    Mniam pyszności, uwielbiam takie placuszki 🙂

  • Reply
    kulinarna148
    8 stycznia 2016 at 18:24

    Uwielbiam takie placuszki.
    Idealne na leniwe weekendowe śniadanka.

  • Reply
    z majeczką w kuchni
    8 stycznia 2016 at 22:08

    Dla mnie nowośc, ale na pewno są pyszne 🙂

    • Reply
      Marta
      9 stycznia 2016 at 00:31

      Polecam takie placuszki z kaszy jaglanej są naprawdę bardzo smaczne 🙂

    Zostaw komentarz

    Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.