piątek, 8 stycznia 2016

mineola w soku

Mineola - Tangelo
owoc powstały ze skrzyżowania mandarynki z grejpfrutem. Jego charakterystyczną cechą są bardzo słodkie i soczyste owoce oraz łatwość oddzielenia się skórki od segmentów miąższu.
Mango
Najlepiej zjeść szybko, zanim inni domownicy się do niego dobiorą  .W środku mango zawiera dość dużą, ale płaską pestkę, której się nie je. Ta pestka, to jedyny minus tego owocu. Najlepszym sposobem na zjedzenie mango jest zrobienie jeża. Trzeba odkroić obie płaskie powierzchnie mango jak najbliżej pestki. Następnie nacinamy miąższ w kostkę zwracając uwagę by nie przeciąć skóry, a później wywijamy skórę na drugą stronę. Pozostały przy pestce miąższ należy odkroić nożem i zjeść, a pestkę wyrzucić .Oprócz walorów smakowych mango zawiera również dużo witaminy A, E (zdrowa skóra i oczy) oraz C (wzmacnia odporność, pomaga we wchłanianiu żelaza z roślin) i witaminy z grupy B . Jak każdy owoc jest doskonały źródłem błonnika, który pomaga w trawieniu, a także magnezu, potasu i miedzi. Potas pomaga utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi, a magnez zapobiega skurczom powysiłkowym, drganiu powiek i wspomaga koncentrację.Warto jeść mango  ,szczególnie w okresie zimowym, kiedy nie ma dużej różnorodności w gamie owoców do wyboru na sklepowych półkach. Soczysty i delikatny miąższ dojrzałego mango niemal rozpływa się w ustach
Jabłka

 chronią przed zawałem i zaparciami, wzmacniają zęby, ułatwiają odchudzanie
Anglicy mawiają: zjedz jedno jabłko dziennie, a lekarz nie będzie ci wcale potrzebny. Nasi dietetycy zalecają zjedzenie przynajmniej dwóch jabłek w ciągu dnia – rano dla urody, a wieczorem dla dobrego zdrowia.
Najcenniejsze w tych owocach jest to, co zwykle odrzucamy: gniazda nasienne i skórka, gdyż w nich znajduje się najwięcej pektyn, które mają tę zaletę, że oczyszczają organizm z substancji trujących. Podczas trawienia pektyny wiążą niektóre metale ciężkie (kobalt i ołów) w nierozpuszczalne sole, które są potem wydalane z organizmu. Zatem o jedzeniu jabłek powinni pamiętać głównie nałogowi palacze, mieszkańcy dużych miast, ośrodków przemysłowych oraz osoby mające w pracy styczność ze związkami toksycznymi, np. drukarze. Pektyny „wymiatają” z organizmu resztki pokarmów, regulują florę bakteryjną jelit i neutralizują substancje toksyczne. Zmniejszają wchłanianie cholesterolu, a dzięki temu skutecznie zapobiegają miażdżycy i chronią przed zawałem. Regulują też perystaltykę jelit, działając przeciw zaparciom. Ale takie właściwości mają tylko pektyny surowe.
Swój niepowtarzalny smak jabłka zawdzięczają zawartości kwasów, głównie jabłkowego i cytrynowego, a także dobrze przyswajalnych cukrów. Ale wartość odżywcza jabłek nie jest jednakowa i zależy od odmiany, od tego, czy są one bardziej lub mniej dojrzałe, nawet od ich wielkości.
Pomarańcze


   100 g pomarańczy zawiera 47 kcal. Średniej wielkości pomarańcza (150 g) to zatem ok. 70 kcal.Olejki eteryczne w pomarańczach działają uspokajająco
Pomarańcze są również cenione ze względu na niezwykle aromatyczną skórkę. Olejki eteryczne, które uwalniają się podczas obierania tych owoców, działają odprężająco, przeciwdepresyjnie i poprawiają nastrój.
Olejek pomarańczowy ma również właściwości antybakteryjne, dzięki czemu pomaga w leczeniu trądziku i łagodzi stany zapalne, jednak nie można go stosować bezpośrednio na skórę - trzeba go połączyć z olejkiem nośnikowym, np. jojoba, avocado, arachidowym lub dodać do kąpieli.
Pomarańcza jest znakomitym źródłem witaminy C, beta-karotenu i witamin z grupy B. Pomarańcze warto jeść z błonkami oddzielającymi cząstki owocu - są dobrym źródłem błonnika i flawonoidów wzmacniających działanie witaminy C. Olejek pomarańczowy ma zaś właściwości uspokajające i przeciwdepresyjne.
Pomarańcza ma dużo beta-karotenu i witaminy C oraz wody. Woda doskonale wypłukuje z organizmu toksyny, a witamina C jest cenionym antyoksydantem. Jedna pomarańcza pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę C.
Pomarańcze dostarczają też dużo witamin z grupy B (w tym kwas foliowy) korzystnych dla skóry i nerwów oraz cennego potasu, od którego zależy prawidłowe ciśnienie krwi i rytm serca. Zawierają substancje blokujące pierwszą fazę powstania komórek nowotworowych i związki o działaniu przeciwbakteryjnym.
Pomarańcze obfitują w błonnik pokarmowy, który usprawnia przemianę materii. Warto jeść pomarańcze razem z błonkami rozdzielającymi cząstki oraz białą częścią skórki. Znajdują się tam bowiem flawonoidy, które wzmacniają działanie witaminy C. To właśnie dlatego witamina C naturalnego pochodzenia jest lepiej przyswajalna niż jej syntetyczny odpowiednik.
Dynia
Wartości odżywczych dyni nie sposób przecenić – to warzywo bogate w witaminy i minerały, zwłaszcza niezbędny mężczyznom cynk, a przy tym ma niewiele kalorii. Świeże pestki dyni pomagają pozbyć się owsików, tasiemca i innych pasożytów. Dynia króluje na naszych stołach od końca września nawet do końca stycznia. Dynia to warzywo, które bardzo dobrze się przechowuje i idealnie nadaje na przetwory.
Dynia jest niskokaloryczna (10 dag to 28 kcal), bogata w B-karoten (426 μg witaminy A w 100 g - dzienna norma dla dzieci i połowa zapotrzebowania dorosłych), ma sporo potasu (340 mg/100 g), wapnia (21 mg), fosforu (44 mg) i witamin z grupy B, zwłaszcza witaminy B2 (0,11 mg - ok. 10% dziennego zapotrzebowania), do tego jest zupełnie pozbawiona sodu.
Dlatego dynia pomaga w odchudzaniu i leczeniu nadciśnienia. Działa odkwaszająco na organizm, wzmacnia układ odpornościowy. I co ważne, nawet po ugotowaniu nie traci cennych właściwości. Indeks glikemiczny dynia ma wysoki (IG=75), dlatego nie jest wskazana dla diabetyków. Najlepiej jeść dynię dojrzałą i pięknie wybarwioną - im bardziej pomarańczowy miąższ, tym więcej zawiera witamin B1, PP i karotenu.
3-4 jabłka

2 pomarańcze
1 mineola
1 mango
kawalek dyni
wszystko przepuszczone przez wyciskarkę do soków:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

777pepin777@gmail.com