Potrzebne składniki:
- 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
- garść oliwek zielonych
- 1 pomidor
- 5 zapieczonych szparagów
- 2 łyżki prażonkach ziaren słonecznika
- 0,5 łyżeczki soli
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- ocet balsamiczny
- kilka listków bazylii
Przygotowanie:
Szparagi obieramy i dokładnie myjemy. Przekładamy do naczynia w którym będziemy zapiekać, dodajemy olej kokosowy, gałkę muszkatołową, pieprz, sól i zapiekamy z 180 st przez ok. 20 min.
Do lekko przestudzonej kaszy dodajemy szparagi, pokrojone w kostkę pomidory, oliwki, oliwę z oliwek, sól pieprz i mieszamy. Jaglankę ozdabiamy uprażonym słonecznikiem bazylią i octem balsamicznym.
Bardzo smaczne danie :)
OdpowiedzUsuńIdealna propozycja na niedzielny obiad ;)
OdpowiedzUsuńTakie danie na obiad pycha :) Smacznie i zdrowo zarazem.
OdpowiedzUsuńaż chciałoby się przywołać słynny wiersz - śpieszmy się jeść szparagi, tak szybko przerosną:)
OdpowiedzUsuńpyszna i pożywna jaglanka z wiosennymi akcentami :)
OdpowiedzUsuńZaraz się wproszę :P
OdpowiedzUsuń:)
UsuńMiło zakończyć sezon szparagów takim właśnie daniem :)
OdpowiedzUsuńApetyczne danie :)
OdpowiedzUsuńMniam, mogła bym jeść :D
OdpowiedzUsuńJedyny komentarz jaki przychodzi mi do głowy to : lato na talerzu :)
OdpowiedzUsuńCudowne danie, mnóstwo warzyw i kolorów! ;)
OdpowiedzUsuńświetna pomysł na obiad ! :)
OdpowiedzUsuńFajna propozycja :) Wygląda apetycznie :)
OdpowiedzUsuńRewelacja! Same pyszności!
OdpowiedzUsuńWygląda ekstra. :) Zjadłabym.
OdpowiedzUsuńAle wiosennie, pysznie i zdrowo! I do tego ukochane szparagi, marzenie <3
OdpowiedzUsuńAle pyszności dzisiaj u ciebie, zjadłabym :-)
OdpowiedzUsuńZapraszam :)
Usuńuwielbiam kaszę jaglaną :)) Fajne kolorowe danie!
OdpowiedzUsuńpo prostu pysznie :)
OdpowiedzUsuńPrzyznam, że wolę słodką jaglankę, ale takiej wersji jeszcze nie próbowałam:)
OdpowiedzUsuńJa wybieram tylko na słono proponuje spróbować :)
Usuńświetny przepis! Zapraszam do udziału w akcji "Zainspiruj się kaszą!' na Mikserze Kulinarnym :)
OdpowiedzUsuń