Potrawka z kurczaka

IMG_20150922_203005Kurak to bardzo wdzięczny kawał mięcha – jak go nie przyrządzić, i tak będzie smaczny. A co dopiero z delikatnym, kremowym sosem..! Po prostu nie da mu się oprzeć, choć może na pierwszy rzut oka nic na to nie wskazuje 😉

 

Składniki:

  • 4 udka z kurczaka (nadaje się właściwie każda część kuraka)
  • 500ml wody
  • 1 łyżka oliwy z oliwek lub 1/2 łyżki oleju kokosowego
  • Domowa kostka rosołowa (jeśli się nie ma domowej, można nie dokładać)
  • 2 średnie cebule
  • 50-100ml gęstego jogurtu lub śmietany 18%
  • Sól, pieprz, papryka ostra i słodka – do smaku.

 

Przygotowanie:

Udka z kurczaka obrać ze skóry i podsmażyć z obu stron na oleju kokosowym bądź oliwie, aż mięsko ładnie się zarumieni. Na patelnię wrzucamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę i podsmażamy aż się zeszkli, a nawet chwilę dłużej – by zaczęła się karmelizować.

Gdy cebulka jest gotowa na patelnię wlewamy wodę, w tym momencie też doprawiamy – ja użyłam jedynie po łyżeczce papryk słodkiej i ostrej, no i oczywiście sól, pieprz, jednak zachęcam do eksperymentowania z przyprawami w tej potrawie 😉 Wrzucamy też domowej roboty bulion – nieważne wołowy, warzywny czy drobiowy – każdy się nada.

Potrawkę dusimy teraz na małym ogniu, aż woda zacznie odparowywać a sosik gęstnieć. W tym momencie też dodajemy jogurt (bądź śmietanę) – ilość zależy od tego, jak kremowy ma być sos 🙂

UWAGA! Żeby sos się nie zważył, trzeba najpierw zahartować jogurt/śmietanę: do miseczki z jogurtem dodać trochę gorącego sosu i rozmieszać – dopiero potem można wlać go do sosu.

I ostatni etap – czekanie, aż sos wystarczająco zgęstnieje. U mnie to było około 40 minut, ale wszystko zależy od wielkości ognia pod patelnią 😉 Sos ma sobie łagodnie pyrkać, na pewno odparuje.

 

Ja podałam te pyszności z ryżem brązowym i fasolką szparagową. Mniam! 😀

Smacznego!

Dodaj komentarz