Spaghetti z dyni makaronowej

DyniaTak, wiem że dynia ma wysoki ig. Za to ma niski łg, więc można sobie na nią pozwalać 😉 A wszystko dzięki temu, że dynia ma około 90% wody, i tylko 7-8g na 100g to węglowodany.

Długo szukałam dyni makaronowej, i nie mogłam jej nigdzie dostać. Aż tu nagle pojechałam do Tesco i BUM! Jest! I śmieje się do mnie z półki. Gdybym wiedziała że tam ją dostanę już wcześniej bym się wybrała (chociaż nijak mi po drodze). I efektem tego zakupu jest to oto pyszne spaghetti z dyni makaronowej 😉

No oczywiście że nie smakuje tak jak to z makaronem, ale jest równie smaczne. I zdrowe! Smakowało wszystkim, i nawet mój łasuch powiedział, że mogę je jeszcze zrobić 😉

 

Składniki:

  • 1 dynia makaronowa
  • Passata z pomidorów/pomidory całe w puszce
  • 250g mięsa mielonego
  • 1 mała cebula
  • Czosnek
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • Sól, pieprz, papryka mielona, oregano, bazylia
  • Ser żółty

 

Przygotowanie:

W piekarniku nagrzanym do 190ºC przez 40-50 minut pieczemy dynię. Po wyjęciu z piekarnika widelcem wyjmujemy jej miąższ po długości – wychodzą długie ‚nitki’ dyni, jak spaghetti.

Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy krótko na patelni. Dodajemy czosnek i mięso mielone, przyprawiamy do smaku i smażymy, aż mięso będzie dobre. Wtedy dodajemy passatę/ zmiksowane pomidory z puszki i czekamy, aż zagrzeje się nasz sosik 😉 Próbujemy – i w razie potrzeby doprawiamy do smaku.

Nakładamy makaron z dyni razem z sosem i posypujemy startym serem. I gotowe! 😉

Smacznego! 😉

Dodaj komentarz