Kruche pierniczki kakaowe

Pierniczki, które nie wymagają leżakowanie i zaraz po upieczeniu nadają się do zjedzenia. Kruche, kakaowe i bardzo aromatyczne dzięki przyprawie do piernika. Pierniczki dekorowałam po raz pierwszy z dziećmi i oczywiście większość posypek trafiła do brzuszków zamiast na pierniki :)

to2

PIERNICZKI:
  • 3 szklanki mąki pszennej + mąka do podsypania
  • 1/2 szklanki miodu
  • 150g masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
LUKIER:
  • 1 białko
  • 1 -1,5 szklanki cukru pudru
  • dekoracje cukiernicze

to4Na małym ogniu rozpuścić masło z miodem i cukrem. Do przestudzonej, ale płynnej mieszanki dodać żółtka i rozmieszać. Pozostałe suche składniki wymieszać i wlać rozpuszczony miód i śmietanę. Zagnieść ciasto i wstawić do lodówki na około godzinę. Kiedy ciasto się schłodzi, rozwałkować na grubość ok 2mm. W trakcie wałkowania podsypywałam mąką, żeby ciasto się nie kleiło. Wycinać dowolne kształty i układać na popierze do pieczenia. Pierniczki bardzo nie rosną, więc nie ma konieczności zostawiania dużych odstępów między nimi. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec przez 8-10min. Wystudzić.

Białko rozetrzeć z cukrem pudrem, dodając go stopniowo. Kiedy uzyskamy odpowiednią konsystencję możemy nakładać go na pierniczki za pomocą worka cukierniczego lub rożka zrobionego z papieru do pieczenia.

to1

to3

Jedna uwaga do wpisu “Kruche pierniczki kakaowe

Dodaj komentarz

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.